Разследване на bTV разкри поредна корупционна схема в ДАИ. Става въпрос за канал за купуване на книжки от неграмотни хора. Схемата действала чрез микрокамери и слушалки. Кандидат-шофьорите трябвало да седнат на конкретно място в стаята за изпити и да държат таблета с въпроси, така че те да се виждат и отговорите да се диктуват в ухото им.

Снимка: bTV

На кадри от изпит за шофьорски книжки в София на 30 август 2015 г. се чува глас: „Седнал си на грешното място!”. Момчето със слушалката посочва вляво и отново се чува: „Седнал си грешно място! Седни на стола до теб!”. Момчето сочи надясно, „Да. Там седни!”

„Има микрокамера, която се намира над това място. Той не е седнал където трябва. Той е притеснен, защото е платил. В ушенцето се слага едно телефонче, което е с големината и даже по-малко от конфета. Когато камерата е горе на тавана, тогава таблетът се държи легнал, за да може подсказвача да вижда и да му подскаже”, обяснява Николай Колев – Босия.

Снимка: bTV

Кандидатите, които не успяват да седнат на правилното място, прибират техниката в гащите си и се явяват повторно. Човекът от записа напуска изпитната зала, взима изпита си за професионална категория Ц на следващото явяване.

Снимка: bTV

Частният учебен кабинет, в който се провежда този изпит, е известен в гилдията на изпитващи и инструктори като „Киниката”. В него успешно издържат теоретичния изпит за шофьори, хора, които имат проблем с четенето и писането от цялата страна и дори от чужбина. Собственик на школата и кабинета е Валентин Атанасов.

Снимка: bTV

Успехи на изпитите за шофьори в софийската „Клиника” жънат нискообразовани хора от Шумеснко и Разградско.

Илми Джамиля Ахмед е от ромската махала на Нови пазар, казват му Джамиля. Станал шофьор след изпит в клиниката в края на миналата година. Успешно решава листовките само за 10 минути. Докато останалите кандидати мислят върху всеки въпрос, Джамие от Нови пазар вече е отговорил правилно на всички.

Преди да потърсим Джамиля в ромкаста махала на Нови пазар, посещаваме училище „Христо Ботев" в село Каспичан, недалеч от едноименния град, където е взел диплома за основно образование по специална програма за възрастни.

Директорката отказва интервю, но ни показва училищните книжа, лично попълнени от Джамиля. Почерците в документите от шофьорския изпит и в училищните книжа са очевидно различни.

„Бях на изпит обаче моите изпити са редовни.  Аз съм учил, изкарал съм туй и съм карал кола, на листовки съм отишъл. Всичко знам”, твърди Илми.

„Книжка още не съм го получил. Имам акт дето съм карал без книжка тука, затуй не съм го получил още”, казва още младежът от Нови пазар.

Джамиля ни показва, че може да си напише името, но с почерка си не успява да ни убеди, че сам е попълнил тези документите за шофьорския си изпит в София. Чий е почеркът може да се докаже само, ако се назначи графологична експертиза и има разследване. Но разследване няма, въпреки че Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” получава доклад от началника на ДАИ - София Кънчо Димитров, че Илми Джамиля е хванат с устройство за подсказване в ухото.

Димитров официално предлага на шефа на агенцията Цветелин Цветанов да анулира изпита на Джамиля. Но шефът застава зад момчето от махалата на Нови пазара и отказва да анулира теоретичния изпит.

Така Джамиля Ахмед става шофьор с подпис и печат на висш държавен служител. На практическия изпит Джамиля и нигериеца Принс Боро, дошъл у нас да си вземе книжка, полагат заедно успешен практически изпит.

Снимка: bTV

Разполагаме с още документи на хора от шуменско, взели изпит в София.

Инструкторите в шуменско разказват, че каналът за купуване на шофьорски изпити от години води неграмотните в София. Доскоро имало човек, който урежда фалшиви дипломи за основно образование за неграмотните в региона на Шумен - задължително условие за явяване на шофьорски изпит. Постепенно неграмотните започнали да си уреждат истински дипломи, дори по европейски програми. А в училищата по селата има дълги списъци с роми, записани в самостоятелна форма на обучение - бъдещи клиенти на софийските „клиники" за шофьори.

Снимка: bTV

Инж. Иво Кръстев е човекът,  който осуетява изпита с кандидата, объркал правилния стол в „Клиниката". Същият служител е уволняван от ДАИ общо 4 пъти през последните 6 години.

Снимка: bTV

Кръстев става враг на системата през 2010 година, когато открито с името си, като изпитващ, пише до министър председателят Бойко Борисов и до прокуратурата, че изпитващите от ДАИ – София са принуждавани да продават изпити на българи и чужденци без образование.

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

„Сигналът се състоеше в това, че с един джип огромен „Хамър”, с който джип г-н Тодоров се яви първия ден при нас и ни се представи. След това с този джип започнаха да се обикалят учебните центрове за подготовка на водачи на МПС и точно по време на провеждане на теоретичните изпити двама служители от ИА „Автомобилна администрация” се движеха с този джип, посещаваха учебните центрове и ни посочваха лицата, предимно слабо грамотни лица с мургав тен, да им попълваме изпитните тестове”, разказва Иво Кръстев.

Потърсихме директора на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” по това време Симеон Арнаудов. След уволнението му от ДАИ през 2011 г  той получава през 2012 г. поста на директор на столичния Център за градска мобилност (ЦГМ) (наскоро беше отстранен и от този пост заради съмнителна обществена поръчка на ЦГМ). Чрез свой говорител Арнаудов отказва среща с екипа ни.

Симеон Арнаудов
Снимка: БГНЕС

Търсим и Анастас Тодоров, заместника на Арнаудов в ДАИ, описан в сигнала до премиера като човека с „Хамъра”.  Тодоров ни кани на кафе, за да разбере каква е темата на предаването ни, но след като се запознава с въпросите и отказва интервю.

Тодоров също става голям шеф в Столична община, след като и той е уволнен от ДАИ заедно с Арнаудов. Тодоров оглавява общинското дружество „Софийски имоти".

До този момент продаването на книжки става от служители на ДАИ по места.

Няколко месеца нито една институция не реагира на сигнала на Кръстев, в който той с името си, като длъжностно лице описва, че: "Изпълнителната агенция се е превърнала в мафиотска структура, занимаваща с е с рекет и изнудване за пари."Кръстев праща нов сигнал до премиера Борисов, след което е извикан на разпит в ДАНС.

Кръстев е уволнен защото е изнесъл документи, с които разобличава високопоставени служители на ДАИ, продали изпити на двама неграмотни, от които единият кюрд, живеещ в Германия.

За мащаба на продадените книжки само в столицата в годините назад подсказват документи, с които bTV разполага. Това са писма от КАТ - София до ДАИ, с които КАТ уведомява агенцията, когато установят, че даден водач е неграмотен и е предоставил фалшива диплома.

Цветелин Цветанов е вторият арестуван за корупция началник на ДАИ, назначен лично от настоящие министър на транспорта Ивайло Московски, след задържания през 2013 г. година Валентин Божков. Около половин милион лева бяха намерени в гардероба на тъста на последния арестуван шеф на ДАИ Цветелин Цветанов. Той е последния шеф на ДАИ, лично уволнил подаващия сигнали за корупция инж. Иво Кръстев.

Цветелин Цветанов
Снимка: btvnovinite.bg

Нямам никаква представа, не мога да отговоря на този въпрос, нямам никаква представа”, отговори Московски на въпроса откъде според него са тези пари.

Ивайло Московски
Снимка: БГНЕС

Предпоследният арестуван шеф на ДАИ Валентин Божков е обвинен в корупция и продажба на книжки на неграмотни през 2013 година по времето на министър Данаил Папазов от БСП.

Съдбата на 19 инспектори от ДАИ - София, които са уличени в уреждане на изпити на неграмотни през 2013 година потвърждава тезата на инструктора. Доклад показва как 190 изпита са били манипулирани чрез маркирани листовки и кой е отговорния служител за всеки изпит. Уволняват ги и след няколко месеца ги назначават отново.