Медицинският университет е най-елитното учебно заведение у нас. В него не можеш да влезеш, ако не си отличник. Магнит е за чуждестранни студенти и има 100 млн. лв. в касата си. На това място се създават бъдещите лекари на България.

Какво обаче се крие зад тази лъскава визитка? Има ли нещо гнило отвъд златната фасада на Медицинския университет?

Снимка: Google maps

Учебното заведение стана обект на проверка от Прокуратурата заради злоупотреби, след като Министерство на образованието и науката предаде на държавното обвинение одитен доклад.

Какво пише в този доклад? Как са харчени публични средства? Как е управляван университетът? Как са приемани студентите от чужбина?

Проверката на образователното министерство обхваща периодът от началото на 2014 г. до средата на 2016 г. Ректор на медицинския университет до април тази година е академик Ваньо Митев.

Прокуратурата вече разследва Ваньо Митев за безстопанственост или престъпления по служба, като тези провинения предвиждат до 10 години затвор.

В обхвата на одита и една от линниите на разследване на държаванoто обвинение влизат и обществените поръчки на университета.

Кой печели обществени поръчки за милиони левове в Медицинския университет?

Повече от 26 млн. лв. – такава е стойността на договорите за строителство, които университетът възлага след проведени процедури и са залегнали в одитния доклад. Поръчките са спечелени от различни фирми и дружества. В тях обаче участва едно и също юридическо лице – „Техно енерджи ООД”.

Одиторите посочват, че сключване на договори с участието на едно и също юридическо лице е индикатор за фаворизиране на участник в обществените поръчки. Според държавната проверка отговорност за това носи академик Ваньо Митев.

Самият Митев твърди, че обществената поръчка е протекла по правилата и няма фаворизиране на юридическо лице. Той твърди, че никога не се е интересувал какво се случва с провеждането на обществените поръчки и се доверявал изцяло на отдела, който отговаря за провеждането им. „Просто тази фирма винаги е следяла какво става в нашия университет и си е кандидатствала и си е печелела”, допълва Митев.

Кой обаче стои зад „Техно енерджи”? Съдружник и управител в него е Хюсеин Кулов. Той отказа да застане пред камерата на bTV на този етап.

Кулов е брат на бивш депутат от ДПС и бивш зам.-министър на екологията Фатме Илияз. Наша справка показва, че Илияз е била фактор в ДПС – член на колективния орган на управление на партията. Към днешна дата Илияз е нещатен сътрудник в парламента на депутата от Движението за права и свободи – Четин Казак.

Освен роднинска, Фатме Илияз и Хюсеин Кулов имат и бизнес връзка. Те са съдружници в компанията „Био Трий”, където притежават съответно по 20% и 25% от капитала на дружеството. Адресът на управление на дружеството се намира на столичната улица „Илиянско шосе” № 8. На същия адрес е регистрирана и „Техно енерджи”, която одиторите свързват с обществените поръчки в Медицинския университет.

Според академик Митев това е абсолютно съвпадение.

За повечето от възпитаниците на Медицинския университет, връзките на едно дружество с обществените поръчки далеч не са съвпадение.

Един от тях е д-р Емануил Найденов, който е сред уважаваните неврохирурзи у нас и е част от гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване”.

„Каквато и да е случайността всички конкурси да бъдат спечелени от една и съща фирма изпълнител, както и са написани в доклада – това са ясни индикации за корупционна схема”, смята Найденов.

И Министерството на образованието има своето обяснение за съвпаденията в обществените поръчки. „Това несъмнено е странно, защото в одитния доклад се отбелязва, че нивото на риск е високо, което означава, че при непредприемане на мерки, това ще окаже сериозно влияние върху дейността на Медицинския университет”, смята проф. Иван Димов, зам.-министър на образованието.

Под ръководството на новия ректор Вихра Миланова, Медицинският университет сключва договор за над 16 млн. лв. за проектиране и строеж на общежитие. Поръчката е спечелена от дружество, част от което се притежава от „Техно енерджи”.

Позицията на университета по въпроса с поредното съвпадение е следната:

Медицинският университет е възложил проверка на законосъобразността на проведената процедура за избор на изпълнител.

При наличие на съмнение за нередности и неточности, по която и да е част от документацията за избор, както и по провеждане на самата процедура, ръководството на Университета ще прекрати договора за изпълнение и процедурата ще бъде обявена отново.

Друг обект на разследване е процедурата по рекламиране на Медицинския университет.

Години наред основна стратегия за развитието на университета е разширяването му в чужбина. Бившият ректор Ваньо Митев отбелязва като върховно постижение многото привлечени студенти от чужбина, които носят голям приход на учебното заведение – 8000 евро на година от един студент.

За да се привлекат студенти от чужбина обаче е необходима реклама и на учебното заведение. Това е услуга, за която университетът плаща на свои партньори. За две години и половина са похарчени над милион и двеста хиляди лева за посредничество, промотиране или рекламиране за обучение на чуждестранни студенти, констатира държавната проверка.

Одиторите обаче откриват притеснителни факти и обръщат специално внимание на четири от договорите за реклама. Те са подписани от лица временно пребиваващи у нас. Споразумения в тях са за над половин милион лева, като и в четирите договора са посочени номера на регистрация на чуждия гражданин, но еднакви адрес и мобилен номер за контакт.

Посочените граждани са Мете Мехмет, Хамза Кечеджи, Чифитчи Абдухалик и Чагла Рахат. Ваньо Митев твърди, че не познава тези лица. „Няма как да е източван университета при положение, че имаш договор и при положение, че тези студенти са докарвани абсолютно регламентирано. Зад всеки един платен хонорар се крие точно определен студент”, твърди бившият ректор.

Одиторите обаче не са открили доказателства за това и пишат:

– в досиетата на студентите няма информация, че са записвани чрез съответния посредник;

– липсват отчет и удостоверяване, че записаните студенти са набрани от страна на посредника;

– изплащани са комисиони на различни посредници за едни и същи студенти;

По думите на Митев отговорен за парите на посредниците е бившият главен секретар. „Конкретната сума не съм знаел, че е милион и двеста хиляди. Тези имена не съм ги знаел. Аз съм делегирал права на главния секретар да движи тези неща, да сключва договори за набиране на чуждестранни студенти”, допълва той.

Според доклада за дейностите по промотиране и рекламиране на университетско обучение, за които университетът е плащал, е трябвало да има проведени обществени поръчки.

Проблемът с рекламата на университета не е само в похарчените милион и двеста хиляди лева. Името на едно от най-елитните висши учебни заведения е на път да се замеси в скандал далеч от България. Става въпрос за дело срещу партньор на Медицинския университет в Германия, образувано по съмнение за нелоялна конкуренция. Това е фирма „Щудимед”, представлявана от управителите Хенрих Лол и Димитър Димитров. 

В първоначалния акт на съда, с който се налагат ограничителни мерки в дейността на дружеството по рекламиране и посредничество при осигуряване на места за следване в чуждестранни университети  се коментират и отношенията му с Медицинския университет.

„МУ-София нито е изпълнил задължението си за уведомяване, нито е доказал изпълнението на условията за стопанисване на филиал в Кьолн” се казва в обосновката на германския съд.

Нашето Министерство на образованието е наясно с този проблем. „При нас пристигна информация от немското посолство, която всъщност тръгна от Вестфалия, където се казва, че има нагласа да се направи изнесено обучение в Кьолн. Става въпрос за прием на студенти, които започват обучението си в Германия”, поясни зам.-министърът.

„Фирмата претендира, че е спечелила над 80 кандидати, приети без какъвто и да било приемен тест само на основание на времето на тяхното кандидатстване и договор за посредничество с „Щудимед”, пише до нашето министерство на образованието проф. Макс Гайс, ръководител на изследователския център в университет „Фридрих-Александър”.

Наличието на този сигнал е принудило министерството да избърза с одита на медицинския университет.

На фона на скандала, който продължава да се разраства, в Медицинския университет предстои извънредно общо събрание, но не за решаването на проблемите, открити от държавния одит, а за отзоваване на ректора и избор на нов лидер.

Вихра Миланова е начело на университета от април, избрана е с почти пълно мнозинство. За свой наследник тя посочва именно Ваньо Митев. Днес, той иска тя да си тръгне.

По думите на Митев между Миланова и останалите хора, които са избрани на ръководни постове и управляват университета, няма абсолютно никаква връзка.

Именно тези хора съвсем наскоро наричат одитния доклад на Министерството на образованието „неизчерпателен, манипулативен, с неправилно интерпретирани доказателства”, като се подписват под думите си.

Сред тях личат имената на деканите по медицина и дентална медицина, както и председателят на общото събрание на университета – Генчо Начев, който е свикал извънредното общо събрание, за избор на нов ректор, в средата на октомври.

Нашата справка показва, че академик Митев и проф. Генчо Начев участват в съвета на директорите на болница „Св. Екатерина”.

По думите на Митев настоящия ректор е сменил главния секретар, който е подписал спорните четири договора с чуждестранните лица. „Миланова два месеца се занимава с моята персона, гледа документи, рови се навсякъде, изважда всичко, което може да ме компрометира”, твърди Митев.

Според Вихра Миланова Митев иска да я свали от поста, защото в работата й има неща, които го смущават.

Така завършва историята за случващото се зад лъскавата фасада на Медицинския университет. С какви ли чувства студентите ще отидат на лекции в понеделник? С какви очи пък ще се гледат техните преподаватели, които воюват помежду си.

Може пък и да не им пука.