Това е една история, в която няма да питаме има ли пилот в самолета, а има ли парашут за скачащия от самолета. Тя започва от Министерството на отбраната и завършва при командосите от Българската армия.

По какъв начин се въоръжават специалните ни сили и как държавата се грижи за елитната си военна бригада?

Скандал разтърсва Министерството на отбраната заради търг за доставка на парашути на стойност 1,6 млн. евро.

През януари 2015 г. bTV излъчи репортаж за спечелена обществена поръчка за доставка на парашути от Германия, които не отговарят на заложената спецификация. За изпълнител е избран консорциум с българо-германско участие „Параплекс-Брюгеман”.

Споразумението е за четири години и включва доставката на 156 парашутни системи с кръгъл купол за десантни скокове и 26 комплекта тип „летящо крило”. Общата стойност на поръчката възлиза на 1 475 136 евро.

Кръглите парашути се използват за инфилтриране на групи за специални операции при минимална височина от 350 метра. Парашутите тип „летящо крило” се използват за скокове от много по-голяма височина – до 3500 метра. За разлика от кръглите парашути те позволяват управление и полет по хоризонтал. Така боецът може да бъде спуснат далеч и много високо и да прелети с крилото си до избраната зона за приземяване.

Снимка: bTV

Доставят ни дефектна парашути

При получаването на първите парашути с кръгъл купол в края на 2014 г. комисията на Военното министерство установява, че парашутите не съответстват на заданията за диаметър на купола и дължина на вървите. Също така липсват и концентрични усилващи ленти, които осигуряват безопасното кацане, ако парашутът е скъсан.

През януари миналата година от германската фирма производител заявиха категорично, че парашутите им отговарят на спецификацията. Специалните сили и комисията на военното министерство обаче отказаха да приемат парашутите, защото не съответстват с изискванията на техническите спецификации.

Процедурата е прекратена, но частично

След репортажа на bTV Министерството на отбраната разваля договора с германската фирма за доставка на десантни парашути, но частично. Какво означава това – държавата отказва да приема парашутите с кръгъл купол, но не разваля рамковото споразумение за доставка на парашути тип "летящо крило".

Към днешна дата Специалните сили вече са снабдени с първата пратка "летящи крила" от "Брюгеман". С тях са скачали само веднъж – при доставката. Тогава нито представителят на германската фирма, нито представител на българското дружество, участващо в консорциума, се съгласява да тества парашутите. Правят го българските военни, казва ни днешният ръководител на командосите генерал Явор Матеев. Те установяват, че парашутите имат производствен дефект.

Снимка: bTV

„Казано с прости думи, при изпълнение на мисия командосът, който е оборудван с такъв парашут, няма възможност да контролира скоростта, с която да се движи хоризонтално и вертикално”, обясни Явор Матеев.

Снимка: bTV

Дефектите в германските парашути, за които държавата плаща, са видими с просто око. Доказват го кадри, заснети по време на тестовите скокове, когато са открити проблемите.

Опитът на парашутиста да фиксира ръкохватките в желаната позиция е неуспешен заради липсата на качествен законтрящ механизъм.

На земята дефектните провокират сарказъм сред елитните командоси.

Снимка: bTV

Германското дружество приема рекламацията и подменя дефектните носещи колани. Командосите обаче се съмняват в доброто качество на германските "летящи крила" и по друга причина – сдвоената система за управление на парашута – ръкохватките са четири, по две от всяка страна. Това буди подозрение, че системата за управление всъщност е предназначена за тандемни скокове, а не за изпълнение на самостоятелни мисии.

Парашутите са за тандемни скокове

Оказва се, че парашутите, доставени за специалните ни сили, наистина са произведени за тандемни скокове. Доказва го международния сертификат на модела, издаден от Европейската агенция за авиационна сигурност. В писмен отговор до bTV германският производител потвърди, че парашут PGS 9 е сертифициран като тандемна парашутна система.

Снимка: bTV

Експертите са категорични, че тандемните парашути са опасни при самостоятелни скокове. Особено когато става въпрос за изпълнение на специални военни операции в непредвидими условия, каквито по принцип са скоковете с парашути тип „летящо крило”.

Три месеца преди държавата да подпише договора с консорциума "Параплекс-Брюгеман", САЩ предлагат на България безвъзмездно дарение от 453 нови парашута – 380 с кръгъл купол и 73 летящи крила. Парашути на стойност близо 6 милиона долара.

Снимка: bTV

bTV разполага с докладна записка от края на март 2014 г., адресирана до тогавашния министър на отбраната. Ангел Найденов е уведомен, че във връзка с бъдещото дарение на американски парашути, отпада "необходимостта от провеждане на обществена поръчка". По това време държавата все още не е определила победителя в конкурса.

Военният министър одобрява предложението за прекратяване на обществената поръчка с резолюция "ДА". Пред bTV Найденов потвърди, че е прекратил процедурата. От американското посолство в София също потвърдиха за дарението.

Защо обаче, след като министърът на отбраната разпорежда спирането на обществената поръчка, конкурсът продължава, спечелен е от "Параплекс-Брюгеман" и България подписва договор с него?

Венислав Цанов прекратява процедурата, но после подписва договор

Предложението за прекратяване на процедурата е направено от Венислав Цанов, шеф на дирекция "Инвестиции в отбраната" към Министерството. Три месеца по-късно същият човек подписва договора за доставката на германските парашути "Брюгеман". Цанов към настоящия момент е началник на дирекция "Отбранителна аквизиция". Нейните функции са свързани с организацията и възлагането на обществени поръчки, контрола при изпълнението на договорите по тях. Дирекцията, ръководена от Венислав Цанов, извършва и митническо обслужване по сключените от министерството договори за доставка на стоки и услуги, свързани с отбраната.

Неотдавна именно структурните промени във ведомството за сливането в една дирекция на "Инвестиции в отбраната" и "Отбранителна аквизиция" доведе до сериозно напрежение между Николай Ненчев и заместника му Орхан Исмаилов.

Справка в търговския регистър сочи, че началникът на вече обновената дирекция "Отбранителна аквизиция", Венислав Цанов е едноличен собственик на капитала на "Финконсулт – София". Дружество, което се занимава с финансови и бизнес консултации, посредничество и агентство на местни и чуждестранни физически и юридически лица.

В учредителния акт на "Финконсулт – София", приет от Венислав Цанов е записано, че едноличният собственик на капитала е длъжен да участва в управлението на дружеството.

А в закона е подчертано, че за държавен служител не може да бъде назначавано лице, което е "член на орган на управление или контрол на търговско дружество или кооперация". Към настоящия момент Венислав Цанов е държавен служител в Министерството на отбраната.

Отправихме писмена покана към господин Венислав Цанов за интервю, която изпратихме до пресцентъра на министерството на отбраната преди повече от седмица. На този етап не сме получили отговор на запитването ни.

САЩ вече са доставили парашути с кръгъл купол

Всички 380 парашута с кръгъл купол от дарението от Съединените щати вече са получени. Предстои доставката на американските летящи крила. В същото време първата пратка от парашутите „Брюгеман” - тип „летящо крило” са в поделението на Специалните сили в Пловдив. Те продължават да стоят неупотребявани. Министерството на отбраната е платило над 113 хил. евро за тях, но впоследствие се оказват дефектни и за тандемни скокове.

Остава открит и въпросът необходими ли са на българската армия такива парашутни системи и трябва ли да продължи действието си рамковото споразумение по поръчка за почти милион и половина евро.