Кампанията за изборите вече отмина. Но някои от участниците в нея оставиха незабравими впечатления у избирателя. И макар не всички да прекрачиха заветния праг, надеждата у тях не угасва.

„Ние идем, за да поемем управлението на България, да спрем грабежа и отказваме да се подчиняваме на брюкселската диктатура“.

Запознайте се с Августин Денков. Той е само на 20, което е и причината засега да не попадне в листите на Българския национален съюз. Организация, която стои зад мероприятия като Луков марш например. Августин е студент по история и има категорични позиции и за миналото, и за бъдещето.

- Станахте известен в интернет с едно ваше клипче, как ви хрумна да го направите и какво искахте да кажете на хората?

- С това клипче искахме да кажем на хората, че ние се борим за независима България и ако някой им казва, че да желаеш независимост не е модерно и хубаво, то трябва да е такова. Първо на първо, трябва да спре този грабеж. Второ – всички аспекти от живота трябва да бъдат преразгледани. Днешните политици са свикнали да говорят, но не и да действат, трябва да се погледне по-емоционално на въпроса. Така с безчувственост, апатия и заучени фрази няма как да се оправи сериозното положение, в което сме изправени.

- Ти си студент по история, коя част от нашата история ти харесва най-много и България е била такава, каквато ти си я представяш?

- Периодът след Освобождението. Третото българско царство. Тогава ми харесва управлението, което реално е било независимо и в полза на народа. Княз Батенберг, цар Фердинанд и цар Борис. Тези хора са се грижили и са построили България, каквато все още можем да забележим днес в някои нейни части. Не унищожени все още.

- Да разбирам ли, че си по-скоро монархист, отколкото републиканец?
- Ако това са двете опции, аз съм твърдо по-скоро монархист, отколкото републиканец.

Българският национален съюз впечатли интернет пространството с още един свой представител. За да не стават грешки, той прави представянето си сам.

„Аз съм Манол и идем от Видин. Сега там е като у Бангладеш, всичко е леш, ако не изберете правилно, скоро у цела България ще е така. Ние идем, за да не дойдат те“. Манол Димитров, БНС-НД.

- Как ти хрумна сравнението, беше ли си го измислил предварително - леш като в Бангладеш?

- Дойде ми отвътре, аз съм си го измислил това. Щото като гледате наоколо всичко е леш.

- Можете ли да промените нещата?
- Силно вярвам, че можем да го направим това, стига да имаме воля и желание да го направим това нещо.

- Как си обясняваш популярността на твоя клип?
- Като много добра, не очаквах това да се случи.

- Хората разпознават ли те, какви са реакциите?
- Повечето реакции бяха как може да говоря на диалект и други такива работи, щото съм по различен от другите предизборни клипове. Имах критика, но някои хора им харесваше клипът как е направен.

- Ако говориш от парламентарната трибуна, така ли ще говориш?
- Не, както си трябва ше говоря.

В крайна сметка, Българският национален съюз събра 2900 гласа от цялата страна и Манол Димитров от Видин няма да говори от парламентарната трибуна, но не смята да се отказва.

- Начи, ако съм само просто депутат, надали мога да направя кой знае какво.
- В смисъл ти направо за министър се бориш?
- Да. Ако съм министър, направо ще сменя системата, конституцията, абсолютно всичко, щото няма как да се гради върху гнило или да се опитваме да закърпим тая каша, която е създадена.

- Ако си министър – на какво да си министър, имаш ли предпочитания?
- Интересен въпрос. Еми… бих предпочел министър-председател.

И докато някои кампании бяха обречени от първата минута, на други състезатели участието във властта им се изплъзна буквало за стотни от процента.

ВМРО зашемети публиката с поредица от клипове. В един от тях заместник-министър Султанка Петрова меси пита, а нейни съратници пият червено вино. Тя е от Ямбол, но съдбата и кампанията този път я бяха изпратили в... Перник.


- Всъщност, имах един месец, в който се запознах по-задълбочено с историята на град Перник.
- Направихте клип, който предизвика фурор. С пернишка носия ли сте или от друг край е тази носия?
- Точно с пернишка носия съм, тя е граовска носия. Специфичното за нея е, че тази носия, с която бях облечена е от музея в град Радомир, те ни услужиха. Това, което искахме да представим, е българската традиция, свързана с Благовещение, в който жената е чула благата вест, че ще стане майка и за мен беше голямо удоволствие да предадем тази традиция на младите хора и момичета, мисля, че се получи много добре, защото ВМРО е стожер на българските традиции и беше голямо предизвикателство този клип.

- Вие бяхте ли месила питка до тогава?
- Ами да. Аз между другото, нека да не звучи нескромно, но съм добра домакиня, обичам да готвя, да правя сладкиши, даже правя прекрасни сладкиши.

Петрова не отрича, че клипът е насочен изцяло към българщината. Затова са използвани елементи и от миналото на нашия народ.

- В клипа освен вас има и едни чичовци с пушки, които пийват вино. Те какво символизират?
- Ами това са нашите войводи, това са момчетата, които участват в сдружение „Традиция“. Целият екип воеводи от ВМРО са активни, обикалят цялата страна и решихме да участват и в нашия клип, защото са много атрактивни. Да покажем и мъжката носия, какви оръжия са използвани и най-важното – да покажем любовта към България.

Музиката и традициите в днешно време обаче не са това, което бяха. И младежката организация на ДПС очевидно го беше разбрала добре, за да заложи на местен рап от Хасково.

„Движение на правата, движение на свободата, време за рестарт на държавността“.

- Забелязах те в клипа.
- Е то с мен започва... беше доста забавно и съм доволна от това, което се получи. Имаше и такива, дето не ни харесаха, но тези дето ни харесаха бяха повечето, каза Елиф Емилова, от ДПС-Хасково.

- Виждаш ли се в политиката за в бъдеще?
- Да. И сега, и за в бъдеще.

- Каква искаш да станеш?
- За мен пример е Илхан Кючук.

- Тоест ти се виждаш в европейските структури?
- Може да се каже.

- Беше ли част от този клип?
- Да. Имахме много негативни коментари, но това значи, че сме успели.

Водачът на листата на ДПС в Хасково е и председател на младежката организация. От 4 април вече е и депутат. Той също е част от рап клипа на движението.

„Този клип, дето го направихме с лека провокация, беше отговор на това, че младежката ни организация е иновативна младежка организация, която единственото, което таи в себе си, е само любовта и благодарение на тази любов и себеотдаване към останалите, ние проведохме една позитивна кампания, с която съм убеден, че сме достигнали до много сърца. Да ви кажа честно, не очаквахме чак толкова голям интерес и сме сигурни, че дори в хората, които хейтят, е оставил една следа този клип“, каза Сезгин Мехмед, депутат от ДПС-Хасково.


За ДПС тази кампания премина под знака на музикалните поздрави, отчитат още от младежката организация.

- Г-н Ахмед Доган ви поздрави с един клип наскоро, как я разбра ти тая песен?
- Езикът на музиката е универсален език, той говори повече от думите. Затова участвахме в тази кампания с този музикален клип. Музиката може да покори повече от думите.

И докато едни залагат на музиката и визуалните форми, други смятат да разформироват финансовата и данъчна система бързо и с лекота.

- Гледах ваши участия, предлагате ликвидиране на НАП, как си го представяте?
- Ние не просто искаме да закрием НАП, тези хора са ни симпатични, освен като идват за глоби. Ние предлагаме цялостна трансформация на обществото. Показваме, че има пари и те не трябва да се консумират от паразитна структура като НАП. Без пари една държава не може да съществува. У нас циркулират 3 трилиона лева и просто всяка транзакция се облага с 3%, това ще освободи ресурс у хората, казва Иван Габеров, председател на партия БОГ.

Иван Габеров от партия БОГ има цялостна визия за развитието на държавата и обществото. Но, и само 1592 гласа. Той има обяснение за това и не се тревожи.

- Ние сме сдружение на хора без партийна йерархия и устав. Организирани сме на стария арийски принцип на пчелната пита - приятели и до тях други приятели и така. Едва ли е учудващо, че най-вероятно са ни откраднали няколко хиляди гласа.
- Е, те нямаше да ви помогнат особено.
- Нито щяха да ни помогнат, нито това ни беше целта. Ние сме пчелната пита, създадохме първата пита и сложихме вътре меда на бъдещето. за целта е нужна и желание от населението.

И други партии положиха усилия визуалните и съдържателните им послания да са на висота. И така, в опити, песни и клипове кампанията за 45-то Народно събрание приключи. За някои резултатите бяха предварително ясни, а други изненадаха себе си и опонентите.

От 30-те партии, явили се на изборите, само 6 ще прекрачат прага на парламента. Останалите 24 ще трябва да опитат отново, на следващия парламентарен вот.

Дотогава трябва да имаме яснота ще има ли правителство или не, кой ще е мандатоносителят и дали изборите ще са редовни или предсрочни. Когато и да са те обаче - новата смяна политици вече загрява на резервната скамейка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!