Педофилите в интернет стават все по-активни и брутални. Набират жертвите си в социалните мрежи и платформите за детски игри. Най-малката е на седем. Безпощадно издевателстват. Сексуално изнудват децата. Стигат до потресаващи извращения и чупят крехката детска психика. Осакатяват ги за цял живот – нашите деца.

"Здравей как си? Дали ще имаш желание да се запознаем и да си початим? Аз съм Мими, на 15 от София много ми е приятно.
– A sаm Adi i na men mie priqtno.

– Супер на колко си от къде си?
– 12 ot Kostenec.

– Разкажи нещо повече за себе си гадже имаш ли.
– Ne a ti.

– Може ли една снимка да ми пратиш. Хей много си сладка. А сега от кръста надолу Може Ли да си свалиш горнището и да се снимаш искам да видя гърдите ти. Не се притеснявай миличка нали затова сме най-добри приятелки да си споделяме А някой път ще ти разкажа за едно мое гадже какво правихме. Ще ти е много интересно".

Това е реален разговор между педофил и 11-годишно момиче. Всичко започна точно така. С невинен разговор. Уж между две момичета на една възраст. Педофилът бързо печели доверието на наивното дете.    

„Те са много умели психолози и предизвикват детето да изпраща на обменен принцип свои снимки, като лека полека го принуждава свои голи снимки да изпрати. След което  извежда детето  от социалната мрежа в спайп например и там пред камера с психологически похвати принуждава детето да се съблече пред камера", обяснява Явор Колев, началник на "Трансгранична организирана престъпност" при ГДБОП.

Педофилът обаче не спира дотук. Започва да издевателства над детето. Иска още и още. Сексуално изнудва и заплашва. Стига до брутални крайности, които ще спестим.   

„Ще спра ако направиш няколко снимки и едно клипче как се събличаш и имаш страхотно тяло. Ако го направиш изтривам всичко и никой дори няма да знае за това, за доказателство мога да махна профилната снимка сега. Ако не, започвам да разпространявам всичко”.  

След като придобие такива снимки на детето и клипове, започва ескалация на изнудването, докато се стигне до сексуални действия, детето започне да извършва сексуални действия и, разбира се, това нещо продължава до момента, в който не се намеси полицията. Отделно от това чрез изнудване педофилите карат децата да приобщават и свои връстници приятели, които също да изпращат свои снимки или да влизат във видеоразговори с тези педофили и да задоволяват техните сексуални потребности, разказват антимафиотите.

Никой не знае реалния брой на жертвите на педофили, защото в много случаи децата не споделят. Чувстват вина. Според проучване от миналата година, всяко пето дете е признало, че към него е използван сексуален подход.

Обикновено предпубертетна възраст привлича най-много вниманието на педофилите – деца между 7 и 11 години. Над 70% от педофилското порнографско съдържание е с деца от тази възраст, отчита Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет.

Казва, че тези престъпления се крият много дълбоко и е изключително трудно да се направи статистика.

Всичко това нанася непоправима травма върху крехката детска психика. Терапиите на психолози с тези деца продължават месеци, понякога години, но това е в най-добрият случай – когато родители научат и потърсят помощ за детето си. Защото много често невръстните жертви таят в себе си. 

Жертвите на насилие много рядко са склонни да споделят, тъй като чувстват вина, отбелязва психологът Маргарита Бакрачева.

"Симптомите, които се появяват – затваряне в себе си, изолиране, бягство от дома, това е което родителят улавя на първо време. Но така или иначе трябва да се остави пространство, детето да помълчи, да не се казва – Всичко ще бъде наред. Много често жертвите на тези престъпления пренасят негативния опит и поставят себе си в ролята на жертва в зряла възраст".

Над 9 милиона сигнала са подадени на горещите линии на Националния център за безопасен интернет само за година. В над 100 от тях е ставало въпрос за педофилска атака. Но тези сигнали са отвели разследващите до внушителните 150 000 склада с детска порнография в интернет.

"Вероятно това е върха на айсберга –  сигналите, по които работим ние, доказателство са складовете с милиони изображения", коментира Георги Апостолов.

Потенциална жертва е всяко дете в глобалната мрежа, а последните проучвания сочат, че възрастта драстично е паднала. 50% от 7-годишните вече активно ползват интернет, а 73 на сто от децата до 12 години имат и профили в социалните мрежи, въпреки ограничителната възраст – 13 години. 

„Голяма част от сигналите, които пристигат при нас, са от деца от съвсем нормални семейства, средна класа, над средната, учещи в престижни училища, интересът е много притегателен и дори да подозират, че това не е истина – да видя какво ще стане после… до момента, в който вече са попаднали в капана", съобщи Георги Апостолов.

Изумени от мащабите и бруталността на педофилските атаки, направихме бързо проучване. Посетихме едно от елитните столични училища. Срещнахме се деца, които имаха желание да разкажат за опита си в интернет. Три момичета и едно момче, и четиримата на 13.

Признаха, че преди да опознаят глобалната мрежа, родители им са провели сериозен разговор с тях. Това може би е предотвратило по-тежките последствия, но са честни, че донякъде са  пренебрегнали съветите и предупрежденията им. Както казват те – научили са урока си едва след  личният им опит. И четирите деца, са били обект на упорити сексуални атаки.

„Първо беше… проститутка ми писа, виждам, че си наблизо, искаш ли да се запознаем, блокирах я, тя пак те атакува с друг профил и третия път ме заплаши – знае къде живея”.

– Какво искаше от теб?
– Сексуални неща.

„Някакъв измислен прякор ми каза, че иска да му пратя мои снимки, питах защо. Той започна със заплахи – ако не ми пратиш, ще ти взема всички снимки и ще ги кача в Инстаграм и ще ги кача в сайт”

„Първо беше Фейсбук, за да ми искат голи снимки, и ми писаха – Хайде да се видим, да искат да правим сексуални неща заедно и аз отказах естествено.

– Как ти се отрази това?
– Първата седмица се чувствах странно, бях уплашена, не знаех какво се случва, беше ме страх да не ме намерят и изнасилят.

„Анонимен профил ми изпрати покана и започна да ми иска голи снимки и му казах, че няма да му дам. Той ми каза, че ще вземе снимките от моя профил и, че ще монтира лицето ми на голи снимки и ще ги пусне в някакъв сайт”, разказа друго момиче.  

Всяка седмица антимафиотите прекратяват извратената дейност поне на един педофил. Профилът им – мъже между 20 и 40 години.  С най-различни професии, социален статус и семейно положение.

"Педофил може да бъде всеки един от нас, да изглежда като нас, обикновено такива хора търсят контакти с деца и работят около деца", коментира Явор Колев. 

Последният арестуван преди дни е 36-годишен столичанин. Набрал 1500 момичета във фалшивия си фейсбук профил. Събирал голи снимки и изнудвал децата. Той се занимава с търговска дейност и го намерихме го на работното му място след като е освободен от ареста, но няма да покажем лицето му, тъй като все още тече разследване. Освен това, той също има дете.

В Гоце Делчев също бяха арестувани двама мъже на 31 и на 47 години. По данни на разследването, те обменяли видеофайлове с изключително брутални сцени на сексуално насилие на деца до 12-годишна възраст. Набирали малолетни и ги склонявали да участват в порнографски представления. Единият е местен фотограф. Другият – отрича, била станала грешка.

"Свалих грешна програма, не е нарочно, какво толкова...".

За това престъпление законът предвижда от 1 до 6 години затвор и глоба до 10 хиляди лева.

Само за последните две години Софийската районна прокуратура е внесла в съда 23 обвинения за онлайн сексуална експлоатация на деца. Справка от Софийския районен съд пък показва, че за последните три години за това престъпление са постановени 5 присъди. Три ефективни – между две и пет години затвор и две условни – за разпространение на детска порнография.

"Съгласявам се на всички мерки, които биха ограничили престъпната им дейност, то рецидивира, това престъпление е много тежко, насочено е към едни деца, това дете е осакатено за цял живот", категоричен е Колев.

Има ли все пак начин да защитим децата си?

Да, с много разговори, доверие и контрол, но умерен. Това е правилната тактика, категорични са експертите и психолозите.  

„Моят съвет към родителите е да не смятат, че детето, оставено пред компютъра в съседната стая, е на безопасно място. Трябва да се говори с детето така, както се разговаря за това как е минал денят му в училище, така и какво прави всъщност в интернет”, съветва Явор Колев.

„Гугъл въведе възможност да се създаде специален детски профил, който филтрира и цензурира информацията и достъпа до съдържание до всички услуги на Гугъл”, обясни Георги Апостолов.

От Националния център за безопасен интернет предлагат и настояват още в първи клас да залегне дигитално- медийно обучение. Така децата ще бъдат подготвени и ще се научат на критично мислене.

„Тъй като семействата, както казахме, не се справят с тази задача, образователната система е тази, която трябва да приеме това като свое задължение”, допълни Апостолов.

Явно семейството не може само да се справи, затова и в училището трябва да залегне такъв предмет", категоричен е експертът.

"В нашето училище се преподават информационни технологии още от втори клас и безопасният интернет е една от темите, която се обсъжда, коментира Деяна Милушева, зам.-директор на 51-о СУ "Елисавета Багряна".

Освен училище, много е важна и стабилната връзка в къщи, категорична е Латинка. Разговаря често с децата си на тази тема и помежду им има силна връзка и доверие.

Децата й са на 8 и на 10 години. Още нямат профили в социалните мрежи, но признава, че не може дълго да отлага това, колкото и да се притеснява.

"Имаме програми, които следят трафика –  какви сайтове посещават, какви клипчета гледат, но това не е достатъчно. Интернет е навсякъде, то е много хубаво нещо, аз по никакъв начин не искам да уплаша децата ми от интернет, но фактът, че хората, които са недоброжелателни имат прекия достъп до нашите деца от много ранна възраст преди ние като родители да сме подготвени за това и да сме говорили, и да сме ги предупредили, а още по-малко децата ни, които са напълно невръстни и не са готови за тези срещи”, каза родителят Латинка Дучева.