Полицията във Варна проведе серия от акции срещу уличната проституция.

От над 60 жени, заловени през тази година обаче, стигналите до съд са единици.

Снимка: bTV

Местата във Варна, където жени предлагат плътски удоволствия срещу 30-50 лева са известни и на полицията.

Акциите на органите на реда са постоянни и регулярни. А кое ги прави успешни, обяснява оперативен работник от Криминалната полиция.

Снимка: bTV

"Служители, които са цивилни. Трябва да сме на такива места, на които не се виждаме, трябва да видим, евентуално, че идва клиентът и едва ли не да ги хванем след като е дал пари", обяснява той.

Общо 160 пъти през тази година полицията във Варна е успяла да залови проститутка с клиент. Това обаче не е достатъчно за да бъде изправена пред съда.

"Като констатираме, че това лице изкарва такива доходи, т.е. че проституира, съставяме протокол", добавя криминалистът.

Според действащото законодателство досъдебно производство се образува, едва след като едно лице бъде хванато да проституира поне 3 пъти за не по-малко от четири месеца.

Тази година пред съда в града са изправени 10 жени. Максималното наказание е 2 години затвор.

Снимка: bTV

"Сключват споразумение и резултатът е налагане на административна глоба от страна на съда", обяснява гл. инсп. Владимир Желев, началникк на "Охранителна полиция" в IV РУ–Варна.

Затова полицията опитва и други мерки, дори по Закона за движение по пътищата.

"Пресичат неправилно пътното платно и биват санкционирани за неправилно пресичане. Относно т.нар. клиенти на дамите, те пък съответно спират на пътното платно и ние съответно взимаме отношение и спрямо тях", казва още гл. инсп. Желев.

Като свой успех полицията отчита трайно ограничения брой на проституиращите през последните години на основния булевард в града – "Владислав Варненчик".