bTV поиска извинение от депутат от БСП след участието му в предаването “Тази сутрин”.

От ефира на сутрешния блок Янаки Стоилов направи внушението, че телевизията взима пари за отразяването на публични събития в Новините. Последва категоричната реакция на bTV, че това твърдение е невярно.

В предаването “Тази сутрин”, в спор за подготвяния утре митинг в подкрепа на властта, депутатът от БСП Янаки Стоилов обяви ,че не е сигурен дали митингът ще бъде отразен.

“Надявам се, че и ще ни отразите, въпреки скъпите тарифи”, каза той. На въпрос дали си представя да няма камери на събитието той заяви, че не си представя, но „знам, че тарифите са много високи”.

В парламента Стоилов потвърди, че вчера от пресцентъра на БСП са направили запитване за изготвяне на платен репортаж. По закон и съгласно практиката в телевизията, платените репортажи се излъчват извън новинарските емисии в рекламния блок с надпис за платено съобщение и не се изготвят от новинарски екипи.

„Имам предвид, че е желателно медиите трябва да отразяват,достатъчно добре важните обществени и политически събития, за да не се налага да се поръчват други репортажи”, коментира още Стоилов. На въпрос: „ bTV винаги е отразявало такъв тип събития и без пари в този случай сте поискали от БСП такъв тип репортаж така ли е?”, Стоилов каза „Да. Вероятно да”.

Според Стоилов това било допълнителна мярка, за да имало пълно отразяване.

„Защо внушавате от ефира на bTV подобни неща?”, последва въпрос от студиото на „Тази сутрин”. В отговор Стоилов попита „Какви неща”. „Че има съмнение че бихме го отразили”. „Аз нямам съмнение че ще го отразите, въпросът е да го отразите достатъчно пълно”, заяви депутатът от БСП.

В писмо до Стоилов bTV заявява, че редакционната политика на Дирекция „Новини и актуални предавания" е независима от търговската политика на телевизията. Съдържанието на новинарската програма е въпрос на редакционна преценка на медията, която се определя изцяло от зрителския интерес, се казва в писмото и още:

"С направените от Вас изказвания в сутрешния блок на bTV Вие разпространихте една неистина и поставихте под съмнение независимостта и обективността на медията, както и публично увредихте доброто име на телевизията. Отделно от това считаме, че позицията Ви на заместник-председател на ПГ на „Коалиция за България" и на БСП Ви задължава да поднасяте на обществото само точна и проверена информация, без да го подвеждате. Настояваме да намерите правилната форма да поднесете публично извинение на медията и на аудиторията на bTV.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!