БСП ще върне нереализиран проучвателния мандат за съставяне на правителство без състав на кабинет на 7 септември – вторник, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Това е около седмица по-рано от предварително заявеното от страна на социалистите.

Междувременно, обаче, т.нар протестни партии отказаха подкрепа за сформиране на правителство с третия мандат.

 

„Вложихме максимални усилия за формиране на мнозинство и формиране на редовен каибнет и работещ парламент. Знаете и резултата от нашите усилия. Смятаме, че е безсмислено да се предлага министър-председател профома“, подчерта тя след заседанието на Националния съвет на БСП, който е подкрепил със 108 гласа "за" и 6 "против" решението.

По думите ѝ в следващите дни парламентът ще работи в ускорен режим – включително за актуализацията на бюджета. "За съжаление са започнали вече да летят всякакви предложения по актуализация на бюджета от всички парламентарни групи. Дано не допуснем опасността от популисткото предизборно наддаване", допълни Нинова.

„Президентът може да задържи с няколко дни разпускането на парламента“, отбеляза „червеният“ лидер. Тя подчерта, че не е обсъждана възможността вотът да е във форма "2 в 1".

Какво ще се случи със съдебната реформа и другите законопроекти? Нинова отговори, че е взето решение за съкращаване на сроковете по законодателната дейност.