Депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ внесоха в деловодството на парламента вота на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“.

Това е петият пореден опит на опозицията да свали правителството. Темата на вота отново е свързана с корупцията, но този път той съвпадна с продължаващите протести в София, а от началото на седмицата - и в редица градове на страната.

Въпреки че вот на тема „Корупция“ вече веднъж беше отхвърлен, Корнелия Нинова обяви, че досега основният проблем е бил страха на хората, от който те вече са се освободили.

„Различното в този вот е, че не просто се спираме на десетките схеми за корупция, а представяме механизми, мрежи, пипалата, чрез които правителството на Бойко Борисов създаде паралелна държава и тя управлява. Създаде условия мафията да управлява България“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Управляващите обаче нямат никакви притеснения.

„Нямаме никакви притеснения за внесения вот на недоверие от БСП - пети по ред. Неотдавна имаше вот по същата тема – аргументите, които и тогава изложиха колегите, бяха несъстоятелни и загубиха вота. Дори европейската комисия потвърди успехите на България за справяне с корупцията и мониторинга върху съдебната ни система отпадна“, отвърна Даниела Дариткова от ГЕРБ. 

От ГЕРБ обявиха, че очакват национално отговорните и разумни партии и политици да подкрепят правителството. А от БСП заявиха категорично, че по никакъв начин няма да участват в общ план за консолидация на държавата, за който заговори премиерът.

А заради очакването на протести  и днес в  ранните часове на деня периметърът около народното събрание беше ограничен за движение. Присъствието на полиция и жандармерия беше сериозно, но се оказа неоправдано.

Снимка: Ладислав Цветков

Съгласно правилника за дейността на Народното събрание разискванията трябва да започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението в деловодството.

Гласуването в пленарна зала ще се проведе 24 часа след края на обсъжданията.

През 2018 г. левицата пак пробва да свали от власт правителството на Бойко Борисов с мотиви за провала му в областта на противодействието на корупцията. Останалите три опита през годините бяха свързани със секторите сигурност, здравеопазване и околна среда и води.