Лекарствата в частните болници са седем пъти по-скъпи. Ако за едно лекарство в държавна болница касата плаща по 150 лева, то в частната стойността му нараства 7 пъти и държавата заплаща за него 1050 лева. Целта е по този начин да се източва ресурсът на здравната каса.

Това каза на брифинг зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев по повод разкритията, които направи в събота управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Според Стойнев, като се позова на думите на Дечев, нещата изглеждат като организирана система за отчитане на дейности, които действително са били в по-малък обем или въобще не са били извършени.

Стойнев е категоричен, че всичко това става благодарение на лобистките текстове, прокарани от ГЕРБ.

"Ще сигнализираме прокуратурата да направи проверка в здравното министерство във връзка с твърденията на д-р Дечев, защото според нас е налице организирана, координирана и извършена с административна протекция кражба от здравните вноски на българските граждани“, заяви Стойнев.

Той подчерта, че в последните 10 години българското здравеопазване се е сринало и благодарение на това хората търсят помощ в чужди държави и вече е налице здравен бизнес в чужди държави.