Изтече срокът търговците с лекарства у нас да се включат в европейската система срещу фалшиви медикаменти.

Всяка трета аптека обаче още не го е сторила.

Снимка: btvnovinite.bg

До момента към системата са се присъединили 2300 аптеки, т.е. 65% от аптеките у нас. Те първа обаче предстои  да се въведе в законодателството санкция за тези, които не са се присъединили

Невена е собственик на малка аптека в София. Не е срещу системата, а срещу начина, по който тя се въвежда в България. Аптеките сами си осигуряват компютър, ако нямат, софтуер и четец, за да проверяват новите, инидивулани кодове за всяка опаковка. За Невена това е 1000 лв. разход.

"За мен тази верификация е нещо, което ни вменяват като задължение да вършим чужда работа като затова не само, че не ни се заплаща", казва Невена Цанева.

"Маркираме кода на четеца и излиза съобщението дали лекарството е фалшиво или не. Когато е в зелено оцветено, в случая, опаковката е на разположение да бъде отпусната", обяснява Саад Алуани, магистър-фармацевт.

В "bTV Репортерите" разказахме за случай, в който системата улови 4 фалшифицирани опаковки с онколекарства, изнесени от България за Холандия. Разследването все още тече.

Почти всички търговци на едро у нас са се включили в системата, 1/3 от аптеките обаче -  не.

"При осъществяване на текущия контрол колегите проверяват за свързаността на търговците към системата като обектите, които все още не са се свързали и се правят предписания", посочва Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.

Здравното министерство обаче тепърва ще публикува за обсъждане глобите.

Снимка: btvnovinite.bg

За аптеките се предвижда да стигат до 3 хиляди лева при първо нарушение и до 10 хиляди - при повторно. Докато не станат факт, търговците няма как да бъдат санкционирани, нищо че срокът за включване в системата изтече.

Очаква се през новия парламентарен сезон депутатите да гласуват поправки в закона, с които да се въведат санкциите за търговците на лекарства.