БСП ще внесе колективен иск за спиране на сделката за ЧЕЗ. Това заяви председателят на левицата Корнелия Нинова в изявление след срещата й с посланика на чешката република Н. Пр. Душан Щраух.

„От няколко дни с авторитетни юристи по европейско право в България и навън, както и с авторитетни юристи по търговско право, обсъждаме и подготвяме внасянето на колективен иск в съда, български или чешки, за да спре сделката. КЕВР казват, че не могат, нямат отношение, че законът не позволява. КЗК се управлява от майката на депутат от ГЕРБ. Какво можем да очакваме от тези институции? Затова ще се обърнем към съд, но за да го направим започваме подписка в цялата страна от български граждани, клиенти на ЧЕЗ“, каза Нинова.

По думите й това е единствената възможност българските граждани да не са „на колене” пред Гинка от Пазарджик.

„Енергийната и съответно националната ни сигурност са на колене пред Гинка от Пазарджик. Днес видяхме как един премиер се моли на Гинка да прехвърли на държавата акции. Оттук нататък има няколко варианта – първият е ЧЕЗ и Гинка Върбакова да развалят договора си и да стартира нова процедура, в която държавата да се включи. Другият е Гинка Върбакова да прехвърли акции на държавата”, коментира Нинова.

 „Традиционно хвърли вината на друг и каза, че някакви гадове искат да го свалят от власт. Кого наричате гадове, г-н Борисов, защото 2013 г. ви свали българският народ с протести? Онези, които изгоряха като факли и те ли са гадове?“, попита още лидерът на БСП. Според нея най-малкото, което може да направи министър-председателят е да се извини на българите. 

Нинова допълни, че по време на срещата си с посланика на чешката република Н. Пр. Душан Щраух, са му дали писмо с въпроси дали е спазено чешкото законодателство при прехвърлянето на компанията, какви гаранции са дадени и кои офшорни компании са се ангажирали със сделката.

„Връчихме му писмо до премиера на Чехия Андрей Бабиш, в което изразяваме позицията на БСП за продажбата на ЧЕЗ, която е от 2004 г. непроменена. Ние сме за държавата да има контрол върху сектора, запознахме го с позицията ни и зададохме и въпроси”, посочи тя.

На излизане от централата на БСП чешкият дипломат заяви, че е получил писмото и е подчертал позитивната роля на ЧЕЗ у нас през последните 14 години. Посланик Щраух беше категоричен, че не познава Гинка Върбанова.