По-малко от 24 часа след решението за изгонване на 70 руски дипломати, БСП напусна преговорите и се отказа от коалиция с ПП.

“Стопираме всякакви преговори с ПП за съставяне на правителство. За пореден път премиерът Кирил Петков взима еднолични решения по въпроси на националната политика. Ще се върнем на масата за преговори, ако ПП предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков понесе отговорност за поведението си досега“, заяви Корнелия Нинова.

Последва светкавична реакция на ПП - те ще обсъждат тепърва развоя на събитията и още не обсъждат имена

„Път за преговори винаги има, иначе нямаше да ги наричаме преговори, а извиване на ръце. Имаме до петък време до връчване на мандата, всички опции са на масата“, заяви председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

ДБ обявиха, че изборите са с една крачка по-близо.

„Не просто отиваме към избори, а и към още един парламент, който ще бъде ялов и няма как да излъчи управление“, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

“Радвам се, че БСП постъпват правилно. Кирил Петков не става за премиер, той не става човек за власт, защото той е Бойко Борисов с диплома от „Харвард“, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

БСП поискаха закрито заседание на НС, на което да бъде изслушана ДАНС, а президентът да свика КСНС. И обявиха, че решението за руските дипломати не е обсъждано в МС. Според част от министрите обаче то е било обсъдено днес.

„БСП не са били уведомени за този акт на министър-председателя“, заяви министърът на туризма в оставка Христо Проданов.

По-рано днес скандалът за руските дипломати отекна и в пленарната зала.

„Кирил Петков спешно трябва да бъде поставен под запрещение и да бъде задействана процедура за освидетелстване. Иначе рискуваме правителството му да ни доведе до ръба на конвенционална война“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Тази реч може би е писана от г-жа Захарова“, каза Настимир Ананиев от ПП.

Две от партиите в коалицията подкрепиха решението на Петков - ПП и ДБ.

„Доверявам се, че това е правилното решение“, заяви Димитър Гочев от ПП.

„Смятаме, че решението е закъсняло, но е правилно и ако някой трябва да бъде поставен под запрещение, това са представители на „Възраждане“, заяви Христо Иванов.

ГЕРБ обявиха, че поздравяват службите, ако са разкрили толкова шпиони, но се надяват, че това не са панически действия, предвид вътрешнополитическата ситуация.

Според ИТН проблемът не е в решението, а в едноличното му взимане.

„Самосиндикалният подход там е проблемът“, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

От ИТН и днес се оплакаха, че Петков звъни на техни депутати и ги кани на разговори за бъдещо управление. Те обаче нямали желание за това.

Преди минути в пленарната зала се разрази пореден скандал, БСП направиха искане да бъде изслушан на закрито заседание не само председателят на ДАНС Пламен Тончев, а и премиерът в оставка Кирил Петков. Временно изпълняващият длъжността председател на Народно събрание Мирослав Иванов помоли това да се отложи, докато депутатите не приключат с разглеждането на второ четене на актуализацията на бюджета.

Това предизвика остри реакции от ГЕРБ, ИТН и ДПС, които припомниха на Иванов, че точно заради сходна процедура беше отстранен и Никола Минчев. По информация на bTV заседанието за изслушване ще започне около 18:30 ч.