Парламентарната група на „БСП за България“ ще сезира Конституционния съд за решението болни или карантинирани депутати да се регистрират и работят онлайн по време на пленарните заседания. 

От левицата се позовават на чл. 81 ал. 2 от Конституцията, където е посочено, че: „Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство“. 

„Това гарантира, че решенията на Народното събрание са легитимни, легални и произтичат от волята на народа“, посочи социалистът Явор Божанков, цитиран от БГНЕС. 

Решението на управляващите да дадат възможност депутати да осигуряват кворум и да гласуват чрез видеовръзка от разстояние, Божанков акт, който „свежда ролята на народните представители до пълна формалност“. 

По думите му виртуалните депутати не вземат участие в дебатите и разискванията, а единствено осигуряват нужния кворум. 

Снимка: БГНЕС

„Виртуалното участие се отнася и само до народни представители, заболели от COVID-19. Ако колега е болен от нещо друго, той няма същите права. Надяваме се съдът да уважи нашата жалба“, допълни народният представител от БСП. 

Според него, ако съдът приеме аргументите и уважи жалбата на депутатите от БСП, това ще постави под съмнение всички гласувания досега, взетите решения и приетите законопроекти.