БСП сезира ЦИК и Европейския парламент за нарушение на правилата по време на избори от страна на премиера Бойко Борисов. Отговорът от ГЕРБ не закъсня.

Първи за нарушения от страна на премиера и министрите заговориха от организацията БОЕЦ.

Снимка: btvnovinite.bg

"Като държавни служители, Борисов, Дончев и Нанков използват своето служебно положение за провеждане на предизборна агитация, възползвайки се  и от служебен – държавен транспорт, охрана, логистика, организация на срещите и т.н.", посочват от гражданското сдружение.  

Левицата също видя грубо нарушавана на правилата преди вота.

Снимка: БСП

"Не му прави чест на премиера използвайки служебното си положение и обществения ресурс да  прави кампания за сметка на народа и раздавайки пари зад гърба на парламента", заяви Христо Проданов от БСП. 

Според ГЕРБ обаче законите на страната не са погазени. 

Снимка: БГНЕС

"По време на мероприятия членовете на кабинета са задължени да са в един ден платен годишен отпуск, но няма как да функционира МС, в случаите в които целият е излязъл в служебен отпуск, така че тези твърдения не отговарят на истината", обясни министърът на правосъдието Десислава Ахладова.  

Според левицата са необходими санкции. И конкретизираха - глоба от 3000 до 15 000 лева за злоупотреба с публичен ресурс и до 15 000 при рецидив.

От ЦИК казаха за bTV, че няма да коментират жалбите и решенията по тях, когато и да ги вземат, тъй като те подлежат и на съдебен контрол.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!