Партиец от БСП вече може да е депутат не повече от 12 години. Това реши левицата на втория ден от конгреса си БСП, като прие нов устав

Конгресът се очакваше с напрежение именно заради намерението на лидера Корнелия Нинова да "пенсионира" старите кадри в БСП.

Сред депутатите от левицата с повече от три пълни мандата в парламента са Георги Божинов, Михаил Миков, Янаки Стоилов. Според новите правила в устава те няма да могат да се кандидатират за депутати.

На заседанието е направено и предложение за въвеждане на подобно ограничение за евродепутатите от левицата до 15 години, но то е отхвърлено от делегатите.

Беше решено също от тук нататък председателят на БСП да се избира пряко чрез допитване от цялата партия, а не на конгрес, както беше досега.

Той ще може да кара на поста само два последователни мандата. Ако стане министър-председател обаче, годините в изпълнителната власт няма да се броят.

Ремонтът на устава на БСП стана при закрити врати със смазващ резултат. Само трийсетина души са опонирали на ръководството, защото голяма част от вътрешната опозиция бойкотира заседанието, което не помрачи настроението на делегатите.

Част от възраженията срещу това са, че така, за да бъде отстранен председателят, също ще са необходими гласовете на цялата партия или поне половината от нея, тоест 50 000 души.

Нинова традиционно срещна подкрепа от Стефан Данаилов, който нарече конгреса исторически.

Днес защитата на идеята да не се пенсионират насилствено депутатите с над 12 години стаж беше поверена на дъщерята на Георги Пирински - депутат с над 20 години стаж.

Ето какво е пък мнението на част от присъстващите.

„Всяко раждане е съпроводено с болка, няма как да няма съпротива, няма как да няма хора, които да са уязвени, но се надявам, че с мъдростта, която имаме като партия, ще успеем да се възползваме от капацитета на всеки един от хората”, коментира Таско Ерменков.

„Няма партия по света, която да се лиши от опитните си депутати и партийни работници.

Когато става дума за бивш председател на парламента и бивши премиери, трябва да сме по-внимателни и да се отнасяме уважително към тях”, посочи Румен Гечев.

Чухме желанието на хората за промяна и я започваме от себе си, каза лидерът на партията Корнелия Нинова след края на конгреса.

Вчера БСП обяви, че се готви за властта и поема курс към промяната. Червените обещаха десетки социални придобивки и да се борят за отмяна на санкциите срещу Русия.

На финала Стефан Данаилов обяви, че има честта да закрие конгреса и да открие кампанията за изборите.

Промените в устава ще влязат в сила след решение на съда, а според делегатите на 49-ия конгрес, от днес БСП реално е в кампания за изборите на 26 март.