Националният съвет на БСП даде мандат за продължаване на преговорите с "Има такъв народ" и другите парламентарно представени партии с цел създаване на правителство, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Пленума на партията.

Националният съвет на партията реши:

  • дава мандат на групата за контакти да продължи преговорите.
  • да бъдат поканени на среща за преговори другите парламентарни партии - Демократична България и "Изправи се.БГ! Ние идваме!".
  • да излъчи експертни групи, които да работят с експертните групи на другите партии.
  • Разговорите да бъдат финализирани със споразумение за подкрепа.

Окончателното решение за подкрепа да бъде взето отново на Пленум, след като резултатите от преговорите бъдат представени, и ИТН представи конкретни имена за правителство.

От разговорите, които снощи започнахме с ИТН, правим извода, че е възможно БСП да отстоява своите политики чрез приоритетите, които излъчваме, и които сега са предмет на дискусия, каза още Нинова.

„Има две теми според решението на Националния съвет, които ние не приемаме от това, което е заявено досега или се коментира. Едната е налагане на либерален модел на управление на оттегляне на държавата като основен регулатор и собственик на активи, които са от ключово значение за националната сигурност на страната и за хората. В частност приватизацията на ББР, концесиониране на пътища и т.н. Заявяваме желанието си Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, но препотвърждаваме позицията си, че това не трябва да става за сметка на българския национален интерес и българската история“, заяви още тя.

На финала на разговорите за бъдещето управление БСП ще поискат да има споразумение, не коалиционно, а за подкрепа на политики.

По-рано участниците в пленума бяха посрещнати от недоволни свои съпартийци. Така наречената вътрешна опозиция поиска спешен конгрес на партията наесен и смяна на ръководството. От другата страна бяха на мнение, че протестът цели отклоняване на вниманието.

Самата Нинова каза, че на пленума оставката не са й искали.