БСП поиска парламентът да задължи правителството да започне преговори за внос на руската ваксина „Спутник V”. Социалистите са готови да съберат подписи за извънредно заседание.

Според лидера на левицата Корнелия Нинова в момента в държавата има „хаос“ и оставаме далеч назад по имунизирани срещу коронавируса.

„Вашата некомпетентност ще се отрази на икономиката и стандарта на живот. Ножницата между нас и другите държави ще се отворят драстично и премиер и министри се оправдава с чужди грешки – на производителите на ваксини“, подчерта тя.

Нинова отбеляза, че еврокомисарят по здравеопазването е посочил, че на своя отговорност държавите в ЕС могат да се снабдяват от производители извън съюза. „Не можем да очакваме от премиера смелост и внасяме решение да се търсят допълнителни решения“, обяви тя.

От мнозинството в парламента контрираха, че с това си изказване лидерът на левицата лобирала за конкретна ваксина и призова да се действа единно.

Според ГЕРБ в действащото законодателство на ЕС има централизирана процедура по одобрение на лекарства и ваксини, а здравният министър Костадин Ангелов коментира изказването от Варна.

„Европейският съюз на ниво ИАЛ, ЕМА, разглежда документацията. Очакваме решението на европейските експерти. За нас е много важно ваксината, която дойде в страната да е с доказана ефикасност в хода на проучванията и да е безвредна“, коментира Ангелов.

От левицата са категорични, че ще искат парламентът да разгледа предложението за руската ваксина и са готови да свикат извънредно заседание по темата.