Скандал за 140 млн. лв. в Народното събрание – БСП поиска прокуратурата да проверява сделката, чрез която държавата изкупи акции на Първа инвестиционна банка.

Докладът на временната комисия трябваше да установи при какви обстоятелства държавата е придобила дял от Първа инвестиционна банка срещу 140 млн. лв. През миналата година това беше обявено публично като условие по пътя към еврото и банковия съюз.

Докладът обаче, който е приет на комисия, е подписан с особено мнение от всички депутати от БСП, които участваха в тази комисия, защото според тях държавата е закупила тези акции на завишени цени, при това – многократно над пазарните.  

Затова от БСП поискаха прокуратурата да се намеси, но това им беше отказано от пленарната зала.

„Решението за разходване на 140 млн. лв. народна пара е взето за 3 минути. Държавата няма представител в управлението. Пихме шампанско и подарихме парите. Тия, дето дават парите, пият студена вода. Това ще е безвъзмездна помощ за богати хора“, заяви от парламентарната трибуна Румен Гечев от БСП.

„Сделката е прозрачна и проверявана. Придобиването на акции е стратегическа инвестиция“, контрира го Евгения Ангелова от ГЕРБ.

И още – правната комисия в НС променя на първо четене Изборния кодекс, като трябва да се предвиди възможността за мобилни урни и мобилни секции, за да се избегне разпространението на коронавируса.