Пленумът на БСП одобри единодушно проекта за антикорупционен закон на партията, предаде агенция "Фокус".

В антикорупционното законодателство БСП предлага да бъде създаден единен орган, който да се занимава с превенцията, установяването на престъпления и да изчерпа цялата верига до повдигането на обвинителен акт.

Сред аргументите, които Корнелия Нинова изтъкна пред колегите си, е паралелната държава, която "краде, по независими експертизи, 10 млрд. лв. годишно от джоба на всеки българин”.

Националният съвет на БСП обсъжда днес новия политически сезон и преизчисленията на пенсиите.

Местната власт е друг приоритет в работата на основната опозиционна политическа сила.

Върху кметовете от опозиционни политически партии се оказва натиск, твърди Корнелия Нинова, а правителството разпределя пари от излишъка към общини, които се управляват от кметове, близки до управлението.

Така например с едно постановление през август на 20 общини, които се управляват от ДПС са разпределени милиони. Други пари са разпределени на общини, които се управляват от ГЕРБ и 1 млн. е разпределен на общини, които се управляват от БСП.

Проектът за нов антикорупционен закон на БСП е 70-75% преписан от този на ГЕРБ. Това обяви във Варна заместник- председателят на партията Цветан Цветанов.

По неговите думи различието е само в това, че от опозицията искат да дадат правото на президента да назначава председателя на антикорупционенния орган.

Цветанов обаче обяви, че не искат България да е президентска република и допълни, че единственото място, където може да се осъществява контрол върху изпълнителната власт е българският парламент.