Днес изтича последният срок за предложения на парламентарните групи за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Мандатът на сегашната комисия изтича на 23 март.

В последния ден за номинации всички партии представиха своите кандидати.

БСП предлага шестима кандидати за членове комисията. Те бяха представени от заместник-председателя на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков на пресконференция в централата на партията. Той обяви, че депутатите от БСП няма да участват в гласуването и няма да се върнат в парламента.

Един от кандидатите - Таня Цанева, е член на сегашната ЦИК и ще осигури онази приемственост, която да предотврати хаоса, с който някои ни заплашваха, за да оправдаят неизпълнението на закона, коментира Зарков.

БСП предлага още за членове на ЦИК - Николай Николов, който неотдавна беше кандидат на левицата за председател на новия антикорупционен орган, и Силва Дюкенджиева - бивш член на ЦИК и настоящ юристконсулт в Конституционния съд.

Другите номинации на левицата са на Силвия Стойчева - политолог с дългогодишен професионален опит в провеждането на избори и бивш народен представител, на Емил Войнов - специалист по информационни и комуникационни технологии, който познава изборния процес, и на Цветанка Георгиева, която повече от 16 години работи в отдел "Избори" на БСП като експерт по изборното законодателство.

ГЕРБ ще гласува в пленарната зала и номинациите на БСП, като предлага Стефка Стоева за председател на новата ЦИК. Това обяви в НС председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Стоева е член на Конституционния съд, чийто мандат е изтекъл преди месеци, била е ръководител на четвърто отделение на ВАС, което наблюдава изборните процеси, занимава се с обществените поръчки.

В новата ЦИК ГЕРБ ще има седем места. От партията запазват досегашните си представители Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова, като целта е приемственост в работата на изборния орган.

Новото предложение на ГЕРБ е Александър Андреев, в момента говорител на ЦИК от квотата на БСП. Винаги сме възприемали, че комисията трябва да бъде представлявана от хора със съответния професионален опит, а не от такива, които да са удобни за дадени политически сили, обясни решението Цветанов. Той уточни, че няма сделка с левицата за него, както и че не знае Андреев засега да е получавал предложения от други партии.

Ново лице е Мирослав Джеров, адвокат по гражданско право. ГЕРБ ще застане зад предложението за Димитър Димитров, което идва от гражданския сектор и е постъпило вчера от Асоциацията на политолозите в България.

Искаме да кажем на колегите от БСП, че ние от ПГ на ГЕРБ ще подкрепим техните номинации без въобще да ги коментираме, потвърди Цветанов. По-важно било да бъде даден ясен политически знак, че ГЕРБ иска възможно по-бързо да бъде сформирана новата ЦИК. Така щяла и да отпадне една от опорните точки на левицата за манипулация на вота.

ДПС предлага Севинч Солакова за секретар на ЦИК, обяви в кулоарите на Народното събрание председателят на партията и на парламентарната група Мустафа Карадайъ. За член на изборния орган номинацията е за Ерхан Чаушев. Двамата имат дългогодишен професионален юридически и административен опит и практика, аргументира решението Карадайъ.

До момента в НС своя кандидатура е внесъл Реформаторският блок - Ивайло Ивков, който и сега е член на комисията. От "Воля" предлагат Кристина Цанкова-Стефанова.

Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов са кандидатите на Обединените патриоти за членове на ЦИК. Йосифова е предложена за зам.-председател на ЦИК, а Арнаудов за член.