БСП няма да подкрепим предложените правителство и мерки за действие на "Има такъв народ". Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова на брифинг.

Според нея няма мерки за смяна на модела, а даже се вижда задълбочаване на досегашния модел.

"Употреби се справедливият гняв на хората от протестите за поредния политически експеримент", заяви Нинова.

Тя подчерта, че БСП няма да подкрепи мандат и на ГЕРБ, а, ако получи третата възможност за правителство, ще направи всичко възможно да се стигне до съставяне на кабинет след прозрачно проведени консултации.

„Не се предлагат мерки за смяна на модела на управление, като че ли досегашният модел се задълбочава (…) Трифонов нанася тежък удар по парламентаризма с начина, по който поднася своето предложение – без диалог, вместо от джипката – от фейсбука. Не сме се борили толкова години, за да сменим един авторитарен модел с друг“, заяви още Корнелия Нинова.

Според нея няма нито дума за сериозна съдебна реформа, борба с монополистите, социални мерки, външна политика, здравеопазване и образование, а в същото време се вижда неолиберален подход в концесионирането на магистралите („срещу това от хората да се взимат още и още пари“) и приватизацията на ББР („сигурно вече има решен купувач“).

Снимка: Ладислав Цветков

Националният съвет на БСП се събира другата седмица и ще вземе окончателни решения по предложенията на Изпълнителното бюро.