БСП няма да подкрепи декларацията на „Продължаваме промяната“. Това заяви Кристиан Вигенин на среща в Народното събрание.

По-рано президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат на кандидата за премиер от ПП акад. Николай Денков. 

Денков ще разговаря с всички партии в парламента и ще им представи декларация с приоритети на едно евентуално редовно правителство. В сряда тази декларация ще бъде внесена в Народното събрание и подложена на гласуване в пленарната зала.

По думите на акад. Денков ПП са получили подкрепата на 109 народни представители. Нужни са още 12, за да бъде приета тяхната декларация. От БСП обаче заявиха, че няма да подкрепят декларацията. Причините за тяхното решение не са ясни все още.

„Използвахме празничните дни, за да дефинираме четири национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политическите формации, и да направим списък от дейности, които ако изпълним през 2023 г., ще се приближим към изпълнението на тези национални цели и ще върнем доверието на хората в политиците. В обсъждането на тези цели и изпълнението им се включиха три формации – „Демократична България“, БСП и „Български възход”. Много се надявам, че и другите политически сили ще се включат“, каза Денков, след като прие папката от президента.

Четирите приоритета на формацията са:

  • иновативна, високотехнологична икономика
  • национална сигурност и правова държава
  • енергийната сигурност и намаляване на неравенствата
  • достъп до качествено образование и здравеопазване

От „Продължаваме промяната“ имат седем дни, за да предложат състав на кабинет или да върнат мандата неизпълнен.