След като Конституционния съд отмени мораториума върху закупуването на земеделска земя от чужденци, БСП превърна в проектозакон нова идея в същата посока.

От левицата предлагат право на собственост над ниви и гори да придобиват физически и юридически лица, които са пребивавали непрекъснато или са установени в България повече от три години, непосредствено предхождащи годината на сключване на сделката. Текстовете, за които се говори от няколко седмици, влизат в промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

С измененията се създават изисквания в рамките на допустимите от ЕС условия по отношение на придобиването на земеделска земя, обясни на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов, цитиран от БТА.

„Имаме намерение в хода на обсъждането на законопроекта преди второто четене да включим и допълнителни разпоредби, които не допускат търговски дружества, които са създадени от чуждестранни юридически лица, извън тези от ЕС, да придобиват и притежават собственост върху земеделски земи”, посочи Стоилов, който е лидер на лявото крило в БСП.

По думите му би трябвало да се въведе и изискването такива търговски дружества да притежават собственост, само когато техните акции са поименни, а не на преносител, за да не се заобикаля съществуващата забрана.

В Договора за присъединяване на България към Европейския съюз беше регламентиран преходен период, през който чужденци нямат право да закупуват земеделска земя в страната. Мярката трябваше да предотврати трусове на пазара с оглед различията в икономическото развитие между България и страните от общността.

Според договора, имотният пазар у нас трябваше да се отвори от началото на тази година. Националистите от „Атака”, подкрепени от някои кръгове в БСП и ГЕРБ, прокараха в парламента удължаване на преходния период до 2020 г., което беше посрещнато изключително остро от Брюксел.

Бивши и настоящи управляващи се извъртяха на повече от 180 градуса за броени дни, като първо подкрепяха решението, после бяха срещу него, а накрая се обявиха за създаването на правила, които да бъдат своеобразна „цедка” на пазара.

Единствено ДПС по време на гласуването и след него беше твърдо против едностранните промени на условията, по които страната ни е влязла в Европейския съюз. В крайна сметка 55 депутати от мнозинството сезираха КС, който обяви решението за противоконституционно.