Парламентарната група на БСП поиска оставката на вицепремиерът Валери Симеонов по повод скандалите с нацистките поздрави. От своя страна Симеонов отказа да подаде оставка.

Причината за скандала станаха снимки и шеги в коалицията, свързани с нацисткия поздрав, заради които оставка подаде  кадър на „Обединените патриоти” - Павел Танев.

Междувременно премиерът Бойко Борисов поиска да бъде отстранен шеф на дирекция във военното министерство също заради нацистки поздрав – Иво Антонов, за чиито снимки ви разказахме още преди три години в bTV Новините.

„Зам.-министър в правителството с хитлеристки поздрав и вицепремиер с майтапчийски снимки от Бухенвалд, докъде докарахте европейска България? Заради властта и парите ли сте готови да пренебрегнете изконни европейски и български ценности? Искаме оставката на Валери Симеонов”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Лидерът на левицата направи паралел в ситуацията със случая с Крум Зарков, който по време на телевизионно интервю каза, че закъснял, защото с други членове на БСП „измъчвахме нечий дядо”.

„Когато Крум Зарков произнесе тази реплика, БСП я определи като грешка. ГЕРБ определя днешната ситуация като майтап. Казах на Зарков веднага и светкавично трябва да се извиниш и той го направи. Бойко Борисов каза на всеки се е случвало в командировка да си прави такива майтапи”, каза още Нинова.

„Няма как да подам оставка, защото тези партии не са гласували за моето избиране. Не виждам и основание”, заяви на свой ред Валери Симеонов по повод исканата му от БСП и ДПС оставка.

Той отново заяви, че ще съди вестник „Сега” заради „майтапчийските снимки в Бухенвалд” и добави, че по всяка вероятност има запис на разговора им, който той ще изиска по съдебен път.

„Сигурен съм, че има запис като чета внимателно другите изречения, многоточия и т.н., че има аудио запис и е добре преди да се раздават присъди и оценки, да се изслуша всичко, което съм казал”, допълни още Симеонов.

От ГЕРБ заявиха, че с изказванията си БСП целят да дискредитират правителството „Борисов 3”.

„С тона, който зададохте искате постоянно да рушите доверието към българския парламент”, заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод исканата оставка.

ГЕРБ контраатакуваха като видяха в БСП наследница на БКП. 

„Партията, която осъди спасителят на българските евреи, партията, която уби наследниците на баба Тонка, партията, която 30 000 българи клахте българите, както и турчин не ги е клал”, заяви Антон Тодоров, депутат от ГЕРБ.

"Госпожо председател, вие прекъснахте нашия протест срещу опита за обида,  и не опит, а направо явна обида не само на нашата парламентарна група,  а и на 1 милион хора, които са гласували за нас, и които един политически травестит нарече престъпници”, каза от трибуната депутатът от БСП Таско Ерменков.

„Валери Симеонов няма нацистки наклонности. Това са клевети, манипулации и лъжи и вие го знаете много добре”, заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров в подкрепа на своя колега от „Обединените патриоти”.

„Правите тази атака, защото видяхте, че в това правителство започва истинска работа”, допълни още Сидеров.

Той призова всички да се успокоят, защото няма нужда от инфаркти по време на петъчното заседание.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов видя опит да се разклати правителството и припомни, че преди изборите БСП са имали желание да се коалират с Патриотите. 

„Не може до вчера да обясняваш колко сме добри и как искаш да работиш само с нас, а днес да обясняваш точно обратното”, каза Красимир Каракачанов.

Що се отнася до Иво Антонов, служител на ведомството,за който също се появиха снимки с хитлеристки поздрав, ще бъде решено на по-късен етап дали да бъде уволнен. По разказа на Каракачанов той е получил сърдечна криза като разбрал за скандала и, че му се иска оставката.