Здравната система у нас е осигурена с достатъчно болнични легла, предпазни средства и медикаменти в битката с COVID-19. Това увери здравният министър Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

От БСП пък поискаха национален план за действие, който да се прилага и от правителството, и от парламента.

Социалистите се позоваха на това, че у нас вече има Национален план за действия при грипна епидемия и той може да бъде приложим със съответните промени към коронавируса.

Затова следващата седмица ще инициират дебат именно по този план. Така ще има ясни правила за реакция при инфекцията, с който да се съобразяват всички институции.

Здравният министър обаче заяви, че епидемията от коронавирус е доста по-различна от една грипна епидемия и увери, че държавата взима всички необходими мерки за борба с вируса, включително и да се пренасочват лекари там, където има необходимост.

„Искаме този план да бъде разискван в Народното събрание и то навреме. Да бъде актуализиран, ако е необходимо, както и да се прилага стриктно от правителството. Целта ни е да се създаде ред, да има предвидимост, да има отговорни лица от правителството, да не се допуска паника и хаос. Да се подготви здравната система и най-важното – да се осигури грижа за хората“, заяви Корнелия Нинова.

„В България към настоящия момент има достатъчно легла и достатъчно медицинска апаратура, необходима и достатъчна за лечението на всички български граждани по всички области и лечебни заведения в страната. Където в момента имаме затруднения, сме предприели адекватни действия по отношение на увеличаването на болничните легла там, където е необходимо, и преместването на лекари от една клиника в друга“, каза здравният министър.

Той отново призова депутатите да носят предпазни маски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!