Българската социалистическа партия и Патриотите виждат победа в тълкувателното решение на Конституционния съд, че Истанбулската конвенция противоречи на българската Конституция.

Решението на КС официално излезе днес, но за него се знаеше неофициално още вчера.

„Разумът и правото победиха над чуждите интереси и послушанието”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова пред журналисти в Казанлък. Тя определи решението на КС като победа за българския народ в защита на националните ни ценности.

Тя обърна внимание, че в същото време левицата ще продължи да се бори срещу насилието над жени и деца.

В същото време Нинова посочи, че становищата на правосъдния министър Цецка Цачева и на външния министър Екатерина Захариева за Истанбулската конвенция са показателни за отношението на правителството към документа.

Накрая Нинова благодари на колегите си, които са застанали зад нея, защото през последните 5-6 месеца партията била подложена на „жесток бой от свои и чужди”.

От ВМРО също разпространиха своя позиция за решението на КС, озаглавена „Спирането на Истанбулската конвенция – победа за ВМРО, победа за Патриотите!”.

„Днес съдиите от Конституционния съд на Република България показаха своя висок морал и чувство за дълг към Родината. Със своето решение те се доказаха като истински патриоти”, посочват от ВМРО.

Накрая позицията им завършва така:

През своята 125-годишна история ВМРО – БНД винаги е бранило българщината, ценностите и морала, дълбоко вкоренени в традициите и нравите на българския народ. Ето защо ние поведохме битката и срещу скандалната Истанбулска конвенция, която чрез своята философия директно „посяга“ на устоите на българското общество и поставя под съмнение бъдещето на децата ни.

Ето, че Патриотите от ВМРО спечелиха още една битка в името на Майка България!

България над всичко!