ГЕРБ и БСП в нов словесен сблъсък, за Истанбулската конвенция и пакта на ООН за миграцията. Социалистите обвиниха управляващите, че взимат решения на тъмно, а ГЕРБ реагираха, че от ляво разчитат на спекулации.

България може и да се окаже причина Истанбулската конвенция да не се прилага от Европейския съюз. Тези опасения изрази външният министър Екатерина Захариева. След  противоречивите мнения, които предизвика документът, Конституционният съд се произнесе, че той противоречи на основния ни закон.

„Можете да се гордеете със себе си, че България ще бъде причина целият ЕС да не може да прилага конвенцията. Това не означава, че отделни страни няма да могат да я прилагат, тъй като това не е конвенция на ЕС, както твърдяхте, а на Съвета на Европа, което е различна институция”, каза Захариева. 

„Категорично отказвам да приема вашите инсинуации, че благодарение на нашите действия  ние сме възпрепятствали ЕС да приеме адекватни юридически текстове за борба с домашното насилие. Това се нарича спекулации”, отговори депутатът от БСП Иво Христов.

БСП обаче откри нова опасност, този път в пакта на ООН за миграцията. Според социалистите решенията по темата се взимат на тъмно. От ГЕРБ отговориха, че пактът цели да спре нелегалната миграция, а не да я узакони.

На 1 декември страната трябва да е готова с официална позиция, която няма как да бъде изработена без участието на всички важни институции. Позицията ще бъде представена на срещата на ООН в средата на декември в Мароко.

Снимка: btvnovinite.bg

„Някой знае ли, уважаеми управляващи, с какво решение на кой орган Борисов присъединява България към този пакт? Какви ще са последиците за България, защото тук се изисква тези хора да ги присъединим към социалните и здравните си системи и да им осигурим доста сериозни права и възможности”, попита Корнелия Нинова.

„Нека да спят спокойно колегите от БСП, не сме взели решение, ще имат възможност да участват в дебата”, увери външният министър Екатерина Захариева.