Процедурата по вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов ще започне веднага след окончателното приемане на на републиканския бюджет за догодина. Това съобщиха пред медиите представители на преговорните екипи на БСП и ДПС, които днес се срещнаха в парламента. Инициативата за вота е на социалистите.

Обсъждат се четири възможни теми - несправяне в борбата срещу корупцията, провал на политиката в сферата на националната сигурност и отбрана, които са предложения на левицата, и демографската криза и здравеопазването - на ДПС.

„ПГ на „БСП за България“ предложи да бъде поискан вот на недоверие за несправянето в борбата с корупцията. Това може да бъде насочено и в сферата на националната сигурност, здравеопазването, демографската политика“, обясни зам.-председателят на групата Жельо Бойчев.

Той обясни, че левицата е наясно, че гласовете, които има в залата, не стигат този вот да бъде успешен. „Ще търсим широка подкрепа и в парламента, и в българското общество, за да  спечелим и да постигнем целта – свалянето на правителството на Борисов“, подчерта Бойчев.

За да падне правителството са нужни гласовете на 121 от 240 депутати. Заедно - БСП, ДПС и "Воля", евентуално, биха събрали 116 гласа (80 - БСП, 25 - ДПС и „Воля”-11).

Приемаме темата за несправяне с борбата с корупцията, на свой ред потвърди Йордан Цонев от ДПС. Той добави, че ПГ на ДПС е получила задача от Централния съвет да "демонтира" този кабинет, защото е вреден за страната.