Пандемията от COVID-19 е накарала наемателите да бъдат по-внимателни в решенията си, като голяма част от тях за замразили намеренията си за наемане на обекти в центъра на София, а други са се отказали от помещенията, за които плащат рента. 

Тази тенденция отчитат брокерите в столицата, посочи консултантът за бизнес площи Данислав Тенинчев, цитиран от БГНЕС. 

Снимка: БГНЕС

Според Тенинчев към момента на двете основни търговски улици в центъра на София – „Граф Игнатиев” и „Витоша” има лек застой по отношение на пазара на наеми на търговски обекти.

Той го обяснява с това, че голяма част от наемателите не са сигурни в каква посока ще тръгне пазарът с оглед на повишаването на броя на заразени и дали това ще се отрази на техния вид бизнес, ако се говори за магазини или заведения. 

„Логично имаме и сезонно смяна на наематели – едни освобождават площи, други ги наемат. Сега процентът е по-голям точно заради това, че през лятото много голяма част от магазините не бяха наети заради тази несигурност и така се получава един по-голям процент свободни площи. Ние сме оптимисти, че това ще бъде намалено, т.е. ще сключим сделки за тях, но пък и това си зависи респективно от здравната ситуация в страната – ако продължава в същите темпове, може би голямата част от наемателите биха се притеснявали да отворят тук и сега обект”, посочи той. 

Снимка: БГНЕС

Данислав Тенинчев пресмята, че на „Витоша” към днешна дата процентът на свободни търговски площи е минимален.

„Той беше по-голям в началото на април и май месец, когато бяха най-сериозните затваряния на магазини и заведения, тогава се освободиха около 7 до 10% от магазините, но те бяха малки като квадратура магазини. Към началото на лятото те вече намериха своите последващи наематели. С днешна дата имаме около 4-5 магазина, което е много малък процент на фона на общата бройка от близо 300 магазина в пешеходната зона на „Витоша”, посочи консултантът. 

По думите му на ул. „Граф Игнатиев” положението е с доста натрупани различни негативи.

„Като започнем от ремонтите, които продължиха доста дълго време и това накара голяма част от търговците да се изнесат от тази улица, и да преместят своите обекти на други точки, където могат да развиват бизнес. Те поетапно започнаха да се връщат. Тогава пък дойде COVID и това ги накара да се опитат да задържат някои от точките си. Има и наематели, които се договориха с наемодателите във времената, в които има трудности да бъде по-облекчен наемът. Така че към днешна дата там процентът е по-голям, но не мога да цитирам точно колко. Вярвам, че тази улица в началото на пролетта вече ще бъде в пик и всички обекти ще бъдат заети”, посочи той.