Нараства броят на регистрираните заразени с хепатит А в столицата. Случаите вече са 104. Притеснени родители сигнализираха, че ваксината против заразата е изчерпана.

Надежда Лилова има две деца и в детската градина на дъщеря ѝ е регистрирано дете с хепатит А. Личният лекар осигурява безплатна ваксина за малката Марая. За брат ѝ обаче не – в неговото училище нямало огнище на зараза.

„Но пък е контактен с дъщеря ми, която е била контактна с болен. Съответно аз се притеснявам за него”, призна майката.   

От РЗИ уверяват, че ваксини ще има за всички, контактували със заразен. Самото контактно лице не се води за заразно, то не е болно и не може да зарази останалите хора в по-широк кръг”, увери д-р Ирина Гайтаневска, началник отдел „Заразни болести и контрол”.

Надежда споделя, че е обиколила всички квартални аптеки, за да купи ваксина за сина си – такава обаче не открива. Не откриваме и ние. 

„Години наред ваксинирането в България е проблем заради държавна политика и това води до много малък интерес от страна на фирмите, които доставят от аптеките, от  лекарите. Поради тази причина и наличните количества, които са малки на брой при някакъв здравен инцидент практически се изчерпват за часове”, обясни Антон Вълев от Националната аптечна камара.

А борбата на Надежда да намери дори платена ваксина за детето си, продължава.