Притеснени родители сигнализираха за случай на болен преподавател, за който не били уведомени навреме от училищното ръководство.

В началото на ноември на преподавателка от начален етап и става лошо в час. Дни по-късно става ясно, че е приета в инфекциозна болница, а заболяването е Хепатит А. 

Моника Крумова – родител на дете от 54-то СУ, обясни, че официална информация от директора не е получена, а само се препредава информация от учител на родител.

„По принцип Хепатит А има в цяла София, има го целогодишно. Това че вашите деца са контактни не значи, че ще се разболеят”, посочи д-р  Костадинка Пачаръзова – директор на дирекция „Надзор на заразните болести”.

Според друг родител на ученик, проблемът е в дезинформираността.

От училищното ръководство увериха, че са взети всички мерки за дезинфекция, личните лекари на контактните деца вече са уведомени.

А здравните власти припомниха, че най-важно е да мием ръцете си и да ползваме мокри кърпички, които не са на спиртна основа.

Епидемия от хепатит А в страната няма, успокоиха още от здравното министерство.

Броят на хепатитите за 2018-та година е с 960 случая по-малко от 2017 година, значи говорим в национален мащаб за намаляване на Хепатит А, уточни проф. Тодор Кантарджиев -директор Национален центур по заразни и паразитни болести.

От Столичната община уверяват, че спазват всички предписани мерки от РЗИ за дезинфекция в училищата и детските градини.