С 82% се е увеличил броят на чуждестранните туристи в София за последните 10 години, което е почти двойно увеличение. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която взе участие в Шестата годишна среща на Националния борд за туризъм.

През 2016 г. София влезе в топ 3 на европейските градове с най-висок ръст на чуждестранните туристи за периода 2009-2016 г. Според данните интересът към града расте.

За периода 2008-2018 г. нарастват както броят на нощувките, така и броят на туристите. С 36% се е увеличил броят на реализираните нощувки за период от 10 г.

„За мен винаги развитието на София като туристическа дестинация е било един от водещите фактори за развитието на икономиката на града”, отбеляза Фандъкова.

Тя допълни, че в последните години столицата ни се развива устойчиво като туристическа дестинация. Йорданка Фандъкова каза още, че София има огромен потенциал и в развитието си като дестинация за конгресен туризъм, както и за туризъм през уикенда.

Най-много туристи у нас идват от Германия, Великобритания, Гърция, Италия, Израел и Франция. Според данните за първи път миналата година броят на туристите, посетили столицата ни, надхвърля броя на жителите на града.