България е загубила 7,2 млн. евро по Програмата за морско дело и рибарство заради забавяне на административни процедури от страна на управляващия орган у нас и други неуредици. Заради проблемите директорът на дирекция „Морско дело и рибарство” е бил сменен. За това потвърди пред журналисти в парламента земеделският министър Десислава Танева.

„Причините за това отчисление и загуба са комплексни. Основното е забавянето на всички административни процедури и управление на тази програма, поради което бяха направени промени, когато влязох в мандат. Има нов директор на управляващия орган”, обясни тя.

Заради сложната ситуация шефът на дирекцията, управлявал програмата - Юлиян Марков, близък до бившия министър на земеделието Румен Порожанов, е бил отстранен. Неговото място е заето от Стоян Котов.

По думите на министър Танева първоначално е трябвало да бъдат отчислени над 8 млн. евро, но след комуникация се е стигнало до финалното решение на Европейската комисия от 12 юли за 7,2 млн. евро, т.е. около 8% от общия бюджет. Ще пострадат мерки, насочени към повишаване на административния капацитет, както и такива, които не са били достатъчно атрактивни.

Министърът беше категорична, че бизнесът няма да бъде засегнат. По думите ѝ вече е направен екшън план за следващите месеци и ще се направи всичко възможно да няма ново отчисление.