8-годишната Едже от кърджалийското село Висока поляна е от децата, неуспешно трансплантирани у нас. Едва 9-месечна, тя е оперирана в Правителствена болница и впоследствие ретрансплантирана в чужбина.

Едже посреща екипа на bTV с мартеница за здраве, защото добре знае  колко важно е то. Борбата й за живот  започва още с раждането й.

Момичето сега е на 8 г. и само семейството й знае какво е да пораснеш въпреки тежката диагноза.

Когато е на два месеца, родителите й разбират, че тя има нужда от трансплантация. На 6 месеца Едже вече е в Правителствена болница. Трансплантацията на черен дроб се случва три месеца по-късно. Донор е нейният баща.

„Една година не сме излизали от болницата, но пак си изглеждаше много зле”, казва майката Нермие Мехмед.

Въпреки че според лекарите операцията е успешна, детето  остава в реанимация 72 дни, и всеки ден резултатите и  са все по-лоши.

Ретрансплантацията трябва да се извърши в Англия, но  само ако  лекарят, оперирал Едже у нас, признае, че не се е справил.

В крайна сметка  родителите получават необходимия подпис и малката Едже заминава за Англия, където борбата за живот започва отначало.

„Обясниха, че детето е много зле, даваха гаранция максимум една седмица да живее, ако не намерим черен дроб”, казва бащата Ерджан Мехмед.

За Едже късметът е, че бързо се намира донор и операцията е извършена в Англия.

„Тя е жива благодарение на англичаните и благодарение на Фонда за лечение на деца, който ни помогна със средствата”, отбелязва бащата.

И до днес Едже е на поддържаща  терапия, вижда се с лекарите в Англия поне веднъж годишно и  мечтае да стане лекар.