Сигнал за имотна измама с апетитна къща в столичния квартал „Лозенец”. Брат и сестра остават на улицата, след като с изненада научават, че родният им дом е преподаден няколко пъти от непознати. На финала багер влиза в имота им и разрушава къщата.

Двамата дори не успяват да изнесат вещите си.  

„Все едно ти се срива целият досегашен живот и го виждаш – ето така. За нас това е жив организъм, който пред очите ни е убит”, разказват Попови.

Двамата твърдят, че всичко започнало с фалшифициране на техните подписи преди 8 години. Тогава в наследствената им къща идват мъж и жена, които се представят за служители от общината, извършващи актуализация на имота. Показали папки със скици и квадратура.

Поискали Кръстьо и Антоанета да се подпишат, че данните отговарят на истината. Те го направили.

Според тях, след това подписите им са откраднати и нанесени неправомерно върху предварителен договор за покупко-продажба на имота.

Според документа от 2011 г. Попови продават имота от 336 квадратни метра срещу 180 хиляди лева. Получили парите в брой. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е напълно фалшив документ, ние дори не познаваме тези, тази купувачка не сме я виждали, никакви пари не съм ѝ давал, защото никога не сме продавали тази къща. Нито сме я продавали, нито сме имали намерението да я продаваме. Просто тя е била харесана от някого”, казват още братът и сестрата.

Криминалистът Сашо Атанасов смята, че е възможно двамата да са се подписали върху празен лист без да подозират: „Над този подпис има цял лист разстояние, да се положи, какъвто искат текст, било то предварителен договор, разписка за данни, пари, така се монтира отгоре. За съжаление тук експерт-криминалисите не можем да докажем такава кражба”.

Снимка: btvnovinite.bg

Следват 7 години съдебни битки. През 2018 г. Попови губят делото за имота. Новият собственик е жената, която твърди, че им дала 180 хиляди лева. Потърсихме я за коментар на домашния ѝ адрес, но там не открихме никого.

След финала на съдебната сага започват препродажби на имота. Последният собственик и този, който разрушава къщата е фирма „Габи Инвест”. Фирмата е регистрирана с 50 лв. капитал. На адреса на дружеството не откриваме никого.

А след като къщата на Попови беше съборена, имотът вече е заграден и под охрана. Бригадирът на обекта разказва, че теренът се готви за строителство.

„Предполагам жилищна сграда, какво може да се строи в този район”, коментира наблюдаващият инженер на обекта Йордан Стоянов.

Междувременно е образувано досъдебно производство за измама срещу неизвестен извършител. От районната прокуратура казаха, че към момента няма привлечен обвиняем. Междувременно Антоанета и Кръстьо остават на улицата.


„Ние се чувстваме измамени от мафията, освен това се чувстваме предадени от съда, от прокуратурата и от полицията”, казва Антоанета.

Според брат ѝ – Кръстьо, това е едно от най-страшните неща, които са им се случвали.