Проблеми в гръцкия туроператор „Музенидис травел“ могат да застрашат почивките на 150 000 българи, предупредиха от Обединение „Бъдеще за туризма“.

Гръцката компания, през която минават 70% от записванията, обяви, че временно спира да работи, като днес срокът беше удължен до 31 юли. Междувременно ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа.

„Музенидис травел България“ ЕООД има застраховка „Отговорност на туроператора“ с едва 70 000 лв. покритие заради едностранно прекратен договор от миналата година. В същото време под въпрос са резервации, направени през тази година и отложени пътувания от миналата  на 983 българи на обща стойност 200 000 евро. Още почивки са платени директно на офиса на основната компания в Солун.

"Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през „Музенидис“. За да не останат клиентите на улицата, колегите са принудени да ги плащат отново на хотела. Обемите са непосилни и такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно. То ще доведе до ликвидни проблеми на редица български фирми“, предупреждава Павлина Илиева, председател на Обединение „Бъдеще за туризма“.

"Ситуацията не е от вчера, проблемите на  туроператор са от доста време, но все още няма фалит", заяви преди дни ресорният министър Стела Балтова. Тя съобщи, че е получила уверение от гръцкия си колега, че всички българи, които в момента почиват в южната ни съседка, не трябва да се притесняват.

От двете работодателски организации в туризма – ОБТ и БАТА, настояват за бързо отваряне на програмата за финансиране с 16,5 млн. лв. на туристическия сектор. В същото време от бранша смятат, че сегашните разпоредби ограничават достъпа на компаниите до помощта.