„Все още нашите деца и младежи нямат пълноценната възможност да научават достатъчно за православната си християнска вяра и за църквата, откърмила духовно техния народ”.

Това се казва в патриаршеско и синодално послание към клира и народа на БПЦ по повод 60-годишнината от Възстановяването на Българската патриаршия.

Посланието, което бе прочетено от епископ Наум, главен секретар на Св. Синод., поставя отново въпроса за необходимостта от въвеждането на религиозно обучение. В посланието се посочва, че църквата е успяла да възстанови и патриаршеското си достойнство през изпитания на войни и политически режими на 10 май 1953 г.

„Все още обществото ни изживява духовна криза, криза не само социална или политическа, но и криза на ценностите, криза в осмислянето на вечните истини за Бога, за света, за човека", се казва в посланието, прочетено пред десетките събрали се в храм-паметника "Св. Александър Невски".

След литургията бе отслужен и благодарствен молебен, а в края Негово Светейшество патриарх Неофит пожела божието благословение да бъде върху всички българи.

"Родната ни Света църква се облече в нова слава и величие, и до ден-днешен своя църковен дълг с чест, достойнство, с общуване между всички православни църкви и с ревностно служение на светото православие. Нека се утвърдим във вярата", каза той.