Църквата не може и по никакъв начин не бива да заема партийно-политически позиции. Това се казва в позиция на БПЦ по повод постъпило писмо от партия ГЕРБ относно публични прояви на архимандрит Дионисий, съобщават от Българската патриаршия.

Оттам напомнят, че от 2017 г. по решение на Светия синод на архимандрит Дионисий е наложена забрана за извършване на богослужение и е започната църковно-наказателна съдебна процедура за извършени от него тежки църковно-канонични провинения , включително кощунствено отношение към Светото причастие, оскърбяване и хули срещу архиереи на БПЦ, завеждане на съдебни дела срещу Българския патриарх и срещу български архиерей, системно непослушание към свещената йерархия на Църквата.

"Въпреки наложеното му наказание, архимандрит Дионисий продължава от 2017 г. до днес със своите клеветнически твърдения да проявява публично грубо и непочтително отношение към Българския патриарх и към Светия синод, да хули в своите политически "проповеди" и медийни изяви българските архиереи и да служи по този начин за съблaзън на народа Божи, допълват от БПЦ.

От Българската патриаршия напомнят, че Светия синод на няколко пъти се е разграничавал от политическите позиции на архимандрит Дионисий, като в последното от 16 февруари тази година те посочват, че той не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия и всички негови изказвания, действия и призиви трябва да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква",

От БПЦ отбелязват, че поведението на въпросния клирик е в пълно противоречие с високото звание на православния свещенослужител, който "не бива да влиза в крамоли, но да бъде към всички кротък, поучлив и търпелив" (2 Тим. 2:24), т.е. трябва да бъде пример на любов и миротворство.

Това важи в още по-голяма степен за монашеството, което е преди всичко чин на покаяние и послушание, които той доброволно и съзнателно е приел като свой житейски избор и обет пред Бога и Светата църква.

"В дните на Светата и Велика Четиридесетница - време на пост, покаяние, духовен подвиг и молитвено самовглъбяване, призоваваме православните християни да не се поддават на съблазнителното поведение на подсъдния клирик, а да се молят на Всемилостивия Бог за неговото вразумление, изправление и спасение", казват от БПЦ.

От БПЦ допълват, че на всяка Света литургия Църквата ни се моли за управляващите, за христоименитото наше войнство, за целия благочестив и христолюбив наш народ. Църквата винаги се моли "да бъдат всички едно" (Йоан. 17:21). "Всички ние като пастири разбираме добре, че разделенията в обществото, неговото "партизиране" (разделянето му на противоборстващи помежду си части), няма да донесе добри плодове, а само нещастие, още по-голямо отслабване и обезверяване.