Заявената днес амбиция на обвиняемия хазартен бос Васил Божков да стане политик се превърна в повод за нов скандал между управляващи и опозиция.

От БСП видяха доказателство за наличието на „паралелна държава“, докато от ГЕРБ ги обвиниха, че защитават интересите на олигарси.

Опозицията

Първо на „Позитано“ 20 Корнелия Нинова призова анкетна комисия в парламента да провери всички изнесени факти от Васил Божков. Стана ясно, че БСП са били сезирани писмено от бизнесмена като парламентарно представена партия.

„Преди четири години поставихме диагнозата на управлението на Борисов – България  се управлява от паралелна държава. Паралелната е поробила истинската. Официалните институции не функционират, а решенията се взимат на тъмно от хора в сенките“, заяви лидерът на БСП.

Тя коментира и случилото се в МЗХГ като го определи като ярък пример на модела на управление на Борисов: „И да смени Танева, ще сложи друг, който да продължи по същия“.

По думите ѝ левицата започва да събира подписи в цялата страна за „народен вот на недоверие“.

Управляващите

Минути по-късно от ГЕРБ отговориха със своя пресконференция. „Днес станахме свидетели на едно политическо решение на БСП да съдействат на стратегията на Васил Божков“, заяви Тома Биков.

„ГЕРБ е на страната на държавата. Една от основните политически сили избра да е на страната на Божков, за нас този избор никога не е стоял. Г-жа Нинова, в желанието си да спечели лидерското място, въвлича цялата партия в сложна ситуация, защото ще плати политическа цена. Българските граждани много добре виждат и разбират кой се противопоставя на нерегламентираните отношения между сенчести бизнеси и политици, добави той.

По думите му „един от най-големите успехи на сегашния мандат е разтурването на бизнеса на Васил Божков“, докато „БСП през годините често е ставала съучастник в практики, свързани с организираната престъпност“.

ГЕРБ ще предложат друга анкетна комисия, която да изследва „кой създаде Валентин Златев, Божков и Бобокови, подкрепени от кадрите на ДС“.

Маноил Манов директно попита „на срещата между г-жа Нинова и г-н Божков и Златев какво се разбраха“.