Амбицията на Васил Божков да превърне в политическа платформа задочната си защита срещу властите у нас започва да придобива все по-реални мащаби. Това става ясно от телефонно интервю, което обвиняемият хазартен бос даде за международната бизнес агенция „Блумбърг“.

„Планирам да вляза в политиката. Имаме нужда от нов политически проект, властта трябва да бъде отнета от Борисов“, заявява той.

Вчера Божков пусна анкета в социалните мрежи с въпроса дали потребителите биха го подкрепили именно за политически проект.

 „Шансовете за успех не изглеждат големи за човек, който е на мушката на властите в най-бедната и най-корумпираната страна. Въпреки всичко, заявената готовност за битка идва в неудобен момент за лидера (премиерът Бойко Борисов – б.р.), който се бори с последиците от коронавируса и чийто трети мандат е изпълнен с корупционни скандали и разследвания на министри и партийни ръководители“, коментира в материала си кореспондентът на „Блумбърг“ Слав Оков.

Текстът припомня как Божков е създал „бизнес империя, разгръщаща се от хазарта до застраховането, както и колекция от антики, оценена от него на стотици милиони долари“, за да загуби и двете „буквално за една нощ“. „След падането на комунизма през 1989 г., Божков стана ключова фигура в дългия и проблематичен икономически преход на черноморската държава“, който е включвал и „улични войни с участието на фигури от организираната престъпност с прякори като Бобъра и Крокодила“.

„Най-известният български гангстер е Васил Божков – Черепа“ – припомня се и тази дипломатическа грама от американското посолство у нас от 2009 г., която беше направена публична от „Уикилийкс“.