„Електронното управление всъщност е отпадане на услуги, отпадане на удостоверения, така, че хората, които е трябвало до отидат на три места, сега да отидат на едно“, отбеляза в ефира на bTV министърът на електронното управление Божидар Божанов.

„Някои удостоверения – като за наследници или за липса на задължения, са такива, които се вадят стотици хиляди пъти годишно и всъщност те трябва да бъдат заменени от служебна проверка от администрацията, на която й трябват“, посочи министърът. Те са длъжни да не ви превръщат куриер, а сами да съберат тази информация по служебен път, добави той.

По думите му трябва да се започне с електронната идентификация, защото тя е ключът към това всички граждани да могат да използват електронните услуги.

„И в момента има електронни услуги, въпросът е, че ни трябва квалифициран електронен подпис или да си извадим ПИК. Фрагментиран е целият пейзаж на средства и повечето от тях са неудобни. Така, че нещо лесно и удобно трябва да имаме в мобилния телефон или в личната карта“, смята Божидар Божанов.

Той обясни, че електронното управление е опция и всеки може да продължи да използва гишетата, ако това е предпочитания за него начин.

„Отделно от това предвиждаме в пощите да създадем центрове за комплексно административно обслужване, където хора, които не могат да използват онлайн услуги, да отидат“, отбеляза министърът.

„Всеки достъп до лични данни оставя следа, и ние не само ще имаме достъп до тази следа, но и ще имаме възможност да се абонираме за известия, за да разберем когато някои използва нашите лични данни“, обясни министърът на електронното управление.

По думите му ще имаме възможност да сигнализираме Комисията за защита на личните данни или да поискаме от органа обяснение, когато разберем, че някои ги  използвал.  

„Със сигурност администрацията няма да спре да работи, нейните основни функции трябва да се изпълняват от хора“, категоричен беше Божидар Божанов.