На Великден ще боядисваме яйца и с оцветители, които причиняват алергични реакции и такива, направени от катран. На пазара „Иван Вазов" в столицата купувачите разчитат Господ да ги пази от отрови в боите.

„На днешно време някои търговци просто злоупотребяват с това, че трябва да реализират печалба, а в същото време да ти продадат някаква отрова”, казва Мария Григорова.

Ангелина Еленкова продава великденска украса и бои. Уверява клиентите, че въпреки всички изредени оцветители на опаковките, боите не са опасни. Цените на боите варират между 30 стотинки и 3 лева.

В магазин за яйца на пазара „Иван Вазов” най-продаваните бои са тези на капсули. Едната причина е, че са най-евтини, а втората е, че съдържат най-много цветове.

Експеримент на bTV показа, че боята, за която сме платили най-много - 2,60, съдържа девет Е-та. В боята от 1,50 лв. пише, че има 7 оцветели, а в най-евтината боя от 50 стотинки според етикета има само 4. С покупките от пазара отидохме при експертите от Агенцията за безопасност на храните.

По думите му всички артикули съдържат разрешени съставки и няма проблем за безпокойство. Няма връзка между броя на Е-тата и опасността на продукта. Важното е тези оцветители да са в списъка на разрешените.

Безпокойство будят някои от съставките в боите. За Е102 например пише, че може да причини алергични реакции или да повиши риска от появата на тумори на щитовидната жлеза.

Разликата в цените на боите инженер Атанас Дробенов обяснява с разликата в съдържанието им. Експертът препоръчва да купуваме само бои, на които има изписано съдържанието и фирмата-производител.