Ски сезонът в Боровец от този понеделник е официално открит. В първия ден на отворените писти в курорта повечето от хотелите и ресторантите към тях останаха празни.

В един от хотелите например в момента има само 50 резервации, като по-голямата част от тях са на български туристи. Ски зоната в курорта е частично отворена, тъй като няма достатъчно снежна покривка, а за правенето на изкуствен сняг трябва температурата да е поне -4 градуса.

Един от ресторантите посреща ски сезона с петима клиенти и само 1 сервитьор, останал на работа.

„Ситуацията е изключително тежка за целия бранш. В момента се очаква да нямаме никакви туристи за Нова година. За толкова малко часове да се дават едни пари, като се налагат ограничения до 10 часа“, казва управителят на ресторант в курорта Димитър Димитров.

Собствениците имат и съседен хотел, който въобще няма да отвори врати.

Снимка: btvnovinite.bg

„Гледаме да сме гъвкави различни видове пакети намаляване на цените. Не мисля, че ще изкараме дълго“, казва управителят на хотела Даниела Груева.

Липсата на сняг допълнително утежнява ситуацията в ски курорта.

„Към 20 декември имаше повече сняг, отколкото днес. Има, но не е достатъчно. 2500 Аз досега не съм виждал да ви кажа честно чужденци, само румънци. Няма ги македонците, които всяка година са тук, сърбите, гърците. 99 процента българи“, казва местен жител.

„Дойдох тук преди 3 години за ски и не съм си тръгвала оттогава. Засега този сезон не е добре, няма сняг и е доста тихо“, споделя английска туристка.

Снимка: btvnovinite.bg

Служители в курорта споделят, че постоянно чистят и дезинфекцират, но туристи няма.

За да провери спазват ли се мерките, дойде и министърът на туризма.

„Както много добре знаете, в Европа курортите са затворени, при нас все пак курортите работят, това е много важно по отношение на каляването на хората“, заяви Марияна Николова.

Снимка: btvnovinite.bg

Няма ограничения в броя на хората, които могат да се возят в една кабина.

В новогодишната нощ ще се правят отново проверки от Регионалната здравна инспекция, както и от органите на МВР. Ще се реагира и на сигнали от гражданите, допълниха още от министерството на туризма.