„Такова сериозно разминаване между прогнозите на социолозите и резултатите е проблем и ние се отнасяме много сериозно към него. Не бих го омаловажила, не бих казала: нищо не се е случило. Още първата седмица започнахме сериозни анализи“. 

Това обяви социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ по повод факта, че нито една агенция не позна победителя в парламентарния вот на 14 ноември.

„Разминаването беше в рязко по-високия резултат на „Продължаваме промяната“ (ПП) –  тя получи почти 26% при прогнозирани 16-17%, но при значителен спад на прогнозите за БСП и за „Демократична България“. Нашият първи анализ показва, че тези два процеса трябва да се разглеждат като скачени съдове“, обяви Димитрова.

Според нея причината е, че симпатизантите, както на БСП, така и на ДБ, са хора с по-дълбоки идеологически привързаности и трудно признават, че ще гласуват за друга формация.

„Тези избиратели до последния момента са се колебали и не са признали за кого ще гласуват и ние ще търсим начин за по-точно регистриране. Политическата новина е, че две от партиите са на прага на разграждането – БСП и ДБ“, коментира още социологът от „Алфа рисърч“.

Гледайте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!