Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов смята, че най-голямата политическа сила трябва да получи председателското място в централната избирателна комисия (ЦИК). Утре президентът е насрочил консултации между парламентарните сили за новия състав на комисията.

„Председател на ЦИК трябва да е първата политическа сила, това сочи демокрацията“, коментира премиерът в оставка Бойко Борисов.

По думите му обаче най-вероятно председател ще някой от партията на депутата Трифонов, а зам.-председател - на някоя от другите“. Лидерът на ГЕРБ посочи, че за консултациите при президента ще бъдат изпратени четирима представители на партията.

Изпълнителното бюро на БСП обяви, че решава днес кои да са членовете на ЦИК, предложени от партията за консултациите, свикани от президента Румен Радев. 

От партията „Има такъв народ“ обявиха, че днес няма да съобщават своите номинации за членове на Централната избирателна комисия, а утре директно ще ги представят на консултациите при президента. 

"За всичко друго се сговориха, но за правителство не, за да има служебно. Българският народ е мъдър, той наблюдава. Ние се отнасяме отговорно до последната минута, докато ни освободят“, заяви премиерът в оставка.

Борисов помоли симпатизантите на ГЕРБ да не правят протести.

„Винаги съм бил за стабилна държава. Държава, в която непрекъснато се правят протести, няма шанс да се развива напред. Ние да излизаме, защото на нас са ни правили протести, няма смисъл. Аз съм за диалог и разбирателство, демокрацията е това“, добави той.

Според него е безотговорно да не се формира правителство, но да се приемат закони.

„Интересно защо не направиха правителство. Да носят отговорност, да пазят границата, да доставят ваксини и всичко останало“, добави той.

„Всички знаят, че отиват на избори, но парламентът продължава да си приема разни работи“, каза Борисов.