Напрежението между управляващите и президента коментира и премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където участва на срещата на върха на ЕС.

„Мисля, че никакъв проблем за милионна партия не е да изкараме сто души и да освиркват, където и да е. Това е една много грешна политика и не им прави чест“, заяви министър-председателят, според когото самият той е дал пример по време на честването на годишнината на КНСБ как институциите трябва да се държат по време на събития, когато цялото общество ги гледа.

Снимка: btvnovinite.bg

„Обединителят на нацията трябва да преценява много добре с кои хора се сдружава и прави походи, защото е много ясно как ще реагират подобни хора“, допълни Борисов.

Премиерът заяви, че би искал да знае и по кои точно енергийни проекти ще говори президентът с Русия. Що се отнася до еврозоната, България не се отказва от нея, а просто ще намалим темпото, защото „искам национален консенсус“, категоричен е Борисов.

А междувременно началото на съвета в Брюксел се бави, а срещата е изключително важна, тъй като се търси компромис за бюджета на Европейския съюз за следващите 7 години.

Налице е разделение между богати и бедни страни. Държавите с най-големи вноски в съюза искат да ги намалят, а по-бедните страни, сред които и България, имат интерес парите да не се намаляват, особено що се отнася до кохезионните фондове.