Международната рейтингова агенция ФИЧ повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България. Той запазва нивото си. Премиерът Борисов коментира оценката на „Фич“ във включване във „Фейсбук“.

Министър-председателят подчерта, че България е единствената сред останалите държави със същия рейтинг, която получава положителна перспектива.

Снимка: btvnovinite.bg

„Без да го коментирате искам това да го сложите на сайта за да може и в президентството и в парламента да прочетат какво им пишат най-добрите икономисти. И точно това ни казват - при някаква политическа промяна, това искам българите да го чуят, при някаква политическа промяна, за тях промяната е несигурност. Когато сме ние (ГЕРБ), е добре, но иначе има риск, те казват, от несигурния резултат на изборите“, заяви Борисов.

Положителната перспектива на кредитния ни рейтинг от „Фич“ отразява намалението на финансовите рискове, свързани с пандемията.

Анализът на агенцията отчита, че те до голяма степен се компенсират от финансирането, което страната ни ще получи от Европа.