Бившият вече председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков е напуснал всички заемани постове по искане на партийния лидер Бойко Борисов. Причината – несправяне с работата и липса на реакция на обвиненията на общински съветници, че управлението на Йорданка Фандъкова е довело градския транспорт в София до фалит. Това обяви бившият премиер на сбирка на ГЕРБ в Пловдив.

„Не се справя (…) Завчера излизат някакви („Спаси София“ – б.р.) и казват, че градският транспорт закъсал поради лошо управление – и те (Герджиков и други от ГЕРБ-София – б.р.) си мълчат. По време на COVID беше затворен градът, а градският транспорт продължи да работи. При най-ниското билетче за метро в света, държавата ги компенсира, а се казва, че е лошо управление. (…) Те чакат – аз ако не се обадя или 3-4 души, си седят спокойно. Мълчат – да ме нервират“, заяви Борисов.

По думите му Герджиков е „градско момче от центъра на София, много възпитан“, но „оставя общински съветници да си правят кариерата на гърба на ГЕРБ.

Лидерът на партията посочи и че преди това е имало срещи, в които са били дадени конкретни срокове за постигане на резултати.

На срещата в Пловдив присъстваше и кметът на Бургас Димитър Николов, който до май т.г. беше зам.-председател на партията. Това породи въпроси дали той няма да бъде издигнат за президент. Борисов побърза да отбележи, че „Митко Николов е много добър кмет“, а последният добави „Но не съм за президент“.

По думите на експремиера в медиите веднага излизат компромати срещу всяко лансирано име.

„След 2 месеца ще е криза, тогава няма да има значение кой е президент. Когато ние управлявахме, имаше ли значение кой е президент?“, запита Борисов.

Той съзря опит за манипулация на предстоящия парламентарен вот от „съветника на Янев и още четирима човека“, които щели да имат достъп до „флашките“ на машините.