Усилено се работи по създаването на обособен антитерористичен център, в който ще бъде съсредоточена работата на службите по направление „Екстремизъм”. Има избрана локация, отделени са и средства, но структурата няма да бъде публична. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

„Много тихичко ще го направим. Ние и в момента имаме (такъв център), така, както в Щатите е направен… и в Русия – да уугодим и на другите, дето се интересуват”, заяви Борисов. Той отказа даде повече подробности за новия център, като заключи: „По тая тема колкото повече не се говори, толкова по-добре за всички”.

По думите му случаят от Пловдив, при който стана ясно, че младеж е попаднал под влиянието на радикална групировка, показва, че „в подобни времена трябва много малко хора да работят по случаите”.

Борисов многократно благодари на медиите, които не оповестиха самоличността на непълнолетния ученик: „В такива случаи да не се изкушавате в жълтенията и да се покажете най-информирани. Кой е човекът, какво е семейството – всеки може да се сдобие с тази информация като тръгне из Пловдив за 1-2 часа. Изкушението да се правиш на велик носи щета”. Той даже заяви, че това поведение е достойно за „истинските медии”.

Борисов отбеляза, че той и силовият министър Младен Маринов даже не са искали да знаят името на задържания. „Не знаем дали няма други такива, не трябва да губим доверието към институциите”, заяви Борисов.

Когато обаче му беше напомнено, че булеварден сайт, който открито подкрепя властта, единствен е тиражирал всичката тази информация и даже е изпратил репортери в училището на момчето, Борисов видимо се разгневи: „Що говорите глупости?! (…) Аз нямам никакви отношения с тези хора!”.

Премиерът отбеляза и че „бомбите (за които прокуратурата обяви, че момчето е изготвяло по инструкции от интернет-б.р.) са страховити” и от СОБТ му казали, че „това са чудовищни бомби, които взривяват и убиват много хора”.

Той отрече и силовите структури и прокуратурата да имат вина за изтичане на информация, която сега може да се използва за тормоз на семейството на момчето: „Няма как да не оповестим случая, защото той влиза в съда!” (всъщност Тълкувателно решение №4/2014 на ВКС дава ясни възможности да се защити информацията по подобно производство, ако има такава необходимост – б.р.).

Премиерът размаха пръст и на коментиращите медийно случая експерти: "Има особено един, джебчийка не е арестувал през кариерата си докато е бил в МВР, а от сутрин до вечер ни дава оценка. Познавам го добре колко беше лабав като полицай… ще му спестя името".